Legenda se vrací: boskovický amfiteátr v novém

V boskovickém letním kině končí rekonstrukce hlediště za 15 milionů korun. Opravuje se poprvé po 55 letech.

V Boskovicích končí opravy letního kina. To je unikát - v době vzniku tam lidé sledovali filmy na jedné z největších promítacích ploch ve střední Evropě. Rozsáhlé opravy se přírodní amfiteátr dočkal poprvé po více než 55 letech od svého vzniku.

Od poloviny června se návštěvníci usadí mimo jiné na nových dřevěných sedadlech. Do kina od jeho vzniku v šedesátých letech mířili i známí herci a zpěváci. Místní se rádi chlubí třeba fotografiemi s Karlem Gottem, který jezdil na tamní festivaly.

Práce na boskovickém letním kině stále pokračují. Dokončeno by mělo být v prvních červnových dnech.

Amfiteátr před dokončením rekonstrukce

Poprvé se v amfiteátru pod boskovickým hradem promítalo v roce 1961. Na festival do Boskovic jezdili například Zdeněk Svěrák nebo Stela Zázvorková.

Stavba pevného promítacího plátna.

„Potom se přešlo z podzámčí sem na zámecký kopec, kde byl jenom svah a nic jiného. Tak se usoudilo, že by se z toho mohl udělat amfiteátr. Byla tady strašně velká promítací plocha. Původně byla z plátna, tuším 31x14. Akorát o metr větší měli v Brně, na stadionu Sokola Brno 1,“ vzpomíná pamětník a promítač Pavel Kovařík.

Letní kino v dobách své největší slávy. 2000 míst plně obsazených

Klasická plátna se ale místním provozovatelům neosvědčila. Dvakrát kvůli počasí ulétla. „Osobně jsem ještě tenkrát promítač nebyl. Ale staral jsem se o zvukovou aparaturu. Vzpomínám si, že to byla Noc na Karlštejně. Lilo jak z konve a přerušilo se promítání a já z rozhlasové kabiny pustil desku „Mrholí to, vlhko padá k zemi“. A byl strašnej lochec,“ vzpomíná na jeden z případů Kovařík.

Amfiteátr po začátku rekonstrukce

Za rekonstrukci hlediště Boskovice zaplatily 15 milionů korun, říká místostarosta města z ČSSD Petr Malach. „Myslím si, že to hlediště byla největší oprava, ta nejnáročnější. Kapacita byla už dřív kolem dvou tisíc lidí, teď počítáme s tím, že by se mělo zhruba o dvě stě míst zvednout,“ odhaduje.

Z průběhu rekonstrukce

„Nejen amfiteátr letního kina, ale celý areál spojený se zámeckým skleníkem přinášejí spoustu možností. Ať už třeba park, nebo sem chodí cvičit školy základní sem běhat. Ty schody skýtají pro tělocvikáře obrovské možnosti,“ říká vedoucí kina Boskovice Tomáš Marvan.

Poslední promítání před rekonstrukcí.

Areál je podle něj součástí Boskovic, je místem, které žije. Poprvé se v kině bude promítat už 14. června.

autor: Alžběta Nečasová
Spustit audio