Lidé mají nárok na plnou náhradu ceny zrušeného zájezdu, potvrdil ÚS

Ústavní soud dnes vyhověl stížnosti manželů z Prahy, kteří se u Obvodního soudu pro Prahu 2 domáhali, aby jim pojišťovna Generali zaplatila plnou cenu neuskutečněné dovolené v Turecku. Soud novým nálezem potvrdil, že pokud cestovní kancelář skončí v úpadku, mají pojišťovny povinnost hradit klientům plnou cenu zájezdu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maledivy, dovolená, relax, moře (ilustrační foto)

Maledivy, dovolená, relax, moře (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0,©

„Pojišťovny tomu musí přizpůsobit také svoji pojistnou činnost. To znamená, že pokud uzavírá smlouvu s cestovní kanceláří, má také přístup do jejího účetnictví. Může pak zjistit, jestli cestovní kancelář je či není schopná hradit své závazky, eventuálně v jakém je stavu. Klient takovou možnost nemá,“ popsal ústavní soudce Jan Fenyk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výrok Ústavního soudu není překvapivý, konstatoval právník spotřebitelského časopistu dTest, Miloš Borovička

Obvodní soud pro Prahu 2 se nejdříve přiklonil na stranu pojišťovny a manželé z Prahy museli zaplatit soudní výlohy. Generali tvrdila, že může vyplatit peníze jenom do limitu sjednaného pojistného plnění, a to bylo v tomto případě nižší, než cena zájezdu.

Klienti cestovní kanceláře ale namítají, že soud rozhodl nesprávně a porušil tím jejich právo na spravedlivý proces a právo vlastnit majetek. Poukázali na starší nález Ústavního soudu, který v podobném sporu rozhodl ve prospěch klientů. Nález tehdy vyvolal kritiku pojišťoven.

Pojišťovna se chce obrátit na Evropský soud

Mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka řekl, že firma postupovala v souladu s tehdy platným právem a chce se dál bránit:

„Ještě čekáme na rozhodnutí Nejvyššího soudu, protože pouze Nejvyšší soud může sjednotit judikaturu. Máme připravené podání k Evropskému soudu, takže případ pro nás nekončí.“

„Zároveň je třeba zdůraznit, že od počátku letošního roku platí nová legislativa, která bude lépe chránit klienty cestovních kanceláří, a pouze potvrzuje stanovisko pojišťoven plnit pouze do výše limitu sjednaného cestovní kanceláří,“ dodal Cívka.

Opačný přístup by podle něho odporoval základním principům pojišťovnictví. Ústavní soudce Jaroslav Fenyk ale tvrdí, že i po novele zákona trvá povinnost pojišťoven nahradit klientům plnou cenu.

„Z důvodové zprávy k legislativě, která byla zde zmiňována, plyne, že má být uhrazeno vše. To znamená, že Ústavní soud vycházel i z důvodové zprávy a novela byla přijata právě kvůli tomu, aby umožňovala výklad, který Ústavní soud prosazuje. Domnívám se, že výklad Ústavního soudu je správný,“ říká Fenyk.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme