Lidovou stavbou roku je Trchalíkova usedlost v Šumicích

9. říjen 2017

Šestiletá oprava Trchalíkovy usedlosti se vyplatila, budovy stojící v Šumicích na Uherskohradišťsku zdobí čerstvý titul Lidová stavba roku 2017.

Trchalíkova usedlost v Šumicích na Slovácku teď zažívá slavné dny. Stala se krajskou Lidovou stavbou roku 2017. Hejtmanství titulem deset let oceňuje vlastníky historických staveb lidové architektury za příkladnou obnovu památek.

Trchalíkova usedlost obnáší čtyři objekty - a to výminek, stodolu, vozovnu a sušírnu ovoce.

Petr Janíček šest let řídil všechny opravy usedlosti. Hned po vstupu na území usedlosti, ve vjezdu, má návštěvník přímo pod nohama jeden z místních „pokladů“.

Náhodně objevená podlaha v průjezdu je stará dvě stě let.

„Objevili jsme to úplně náhodou. V rámci oprav jsme chtěli opravit vjezd a pod betonovým nánosem jsme našli původní štětovanou podlahu, která je zhruba dvě stě roků stará,“ vysvětluje mimořádnost podlahy.

Jedinou budovou určenou k bydlení je v usedlosti takzvaný výminek, kde bydleli staří rodiče poté, co své hospodářství předali některému z dětí a na výminek se uchýlili „na důchod“.

Výminek pro staré rodiče, kteří péči o hospodářství předali dětem.

Po strmých schodech vzhůru nad jejich světnici je umístěna sýpka. „Zde ukládali to nejcennější, co měli, to znamená obilí. A je to v prvním patře, protože naproti nám tekla Olšava, takže když byly záplavy, tak aby jim to nenavlhlo a vydrželi až do jara, až do osení,“ vysvětluje spolumajitel usedlosti.

Dnes jsou na půdě uloženy jiné poklady. Například obrovský lodní kufr. „Je to velké rodinné dědictví, protože moje praprababička zdědila po přeslici celé hospodářství. Pradědeček sice byl z bohaté rodiny, ale byl až sedmým dítětem, takže nedostal žádné věno. To věno si musel jít vydělat do Ameriky, kde byl 33 let a je to lodní kufr, se kterým pendloval mezi Šumicemi a Brooklynem,“ dodává Petr Janíček.

Ze dvora je dobře vidět do otevřené vozovny, vedle které stojí nejstarší zdejší budova – stodola. Ta také při rekonstrukci představovala největší investici. Kvůli doškové střeše.

„Na její zhotovení jsme čekali dva roky, protože to dělá jenom jedna firma na celé jižní Moravě,“ doplňuje Janíček.

Sušírna ovoce je replikou původní stavby, kterou strhli v 80. letech minulého století.

Součástí usedlosti je také sušírna ovoce. Přesněji řečeno její replika, původní sušírna byla stržena v 80. letech minulého století. Noví obyvatelé ji ale zatím nevyzkoušeli. Sušírna totiž pojme 500 kilogramů ovoce a zaplnit ji dá tedy hodně práce.

„Samozřejmě nelitujeme, že jsme do soutěže šli, ale ty počátky byly velice těžké. Rozhodovali jsme se, jestli vůbec má smysl provádět rekonstrukci, postavit to opět na nohy, nebo jestli to máme spíše zbořit a postavit zde novostavby,“ přiznává spolumajitel oceněné usedlosti.

S vítězstvím je spjata prémie 50 tisíc a na Trchalíkově usedlosti bude mít své využití, protože se za ni majitelé chystají opravit podlahu na výminku.

autor: pes
Spustit audio