Loví s vysílačkou a foťákem. Sbírají totiž letadla

Vysílačka a fotoaparát s teleobjektivem. To je základní vybavení takzvaných spotterů. Nadšenců, jejichž koníčkem je fotografování přistávajících letadel.

Někdo sbírá známky, někdo figurky z lega. Takzvaná spoteři sbírají letadla. Tedy jejich fotografie. Když má na brněnské letiště dorazit nějaké zajímavé letadlo, můžete je zaručeně potkat někde poblíž s fotoaparátem v ruce.

Říkají si spotteři a jejich koníčkem je fotografování přistávajících letadel. Nejzajímavější úlovky potom vystavují na internetu. Krom fotoaparátu patří k povinné výbavě i vysílačka.

Na něm spotteři sledují komunikaci mezi letadlem a letištěm. „Každé letadlo, které se vyskytuje ve vzdušném prostoru, musí být ve spojení s řízením letového provozu na zemi. Toto byla jedna ze standardních komunikací, které probíhají mezi letištěm a letadlem v okamžiku, kdy přilétá na tu trasu, po které má přiletět,“ popisuje Ondřej Moravanský chvíli poté, co vyslechl hlášení o blížícím se letadle.

Diktafon a vysílačka

Takzvaný „plane-spotting“ podle něj neznamená jen zájem o letadla. Svou roli hraje i stránka technická a estetická. „Nás, co to děláme, baví sledovat ten provoz, evidovat, zapisovat si, fotit, dělat si sbírky různých letadel, typů, společností, registrací a tak. Je to do značné míry sbírková činnost,“ dodává spotter.

Plane spotter Ondřej Moravanský

Pak přichází moment soustředění, protože očekávané letadlo se dostává do hledáčku jeho fotoaparátu. „Nafotil jsem tak pětadvacet fotek. Samozřejmě použitelné budou tak dvě nebo tři. Focení civilních letadel je velmi pohodové. Když člověk fotí na leteckých dnech stíhačky, které dosahují mnohem větších rychlostí, klidně nafotí dvě tisícovky fotek,“ dodává.

Přistávající letadlo Ryanair

Nejvíc si pochvaluje úlovky, které souvisely se závody Moto GP. Předchozí klání se totiž konalo v Americe a motorky do Brna přivážela letadla, která tu obvykle nepřistávají. „Poslední rok tady byl Boeing 777 od Lufthansy, což je letadlo, které tady nikdy před tím nebylo. Stejně tak Boeing 747 ve verzi 8, taky relativně nový stroj, který tady byl tehdy taky poprvé,“ vysvětluje své nadšení Moravanský.

Nákladní letadlo

Nákladní letadla jsou asi vůbec to nejzajímavější, co takový spotter může spatřit a vyfotit. Jen z brněnského letiště už nadšenci vystavili na svých facebookových stránkách ) asi tisíc snímků nejrůznějších letadel.

autor: jel
Spustit audio