Marie Terezie s manželem obsadila kroměřížský zámek

Kroměřížský zámek obsadili filmaři, natáčejí tam příběh Marie Terezie a Františka Štěpána Lotrinského.

Kroměřížský Arcibiskupský zámek jako vídeňský Hofburg a v něm Marie Terezie i se svým manželem Františkem Štěpánem Lotrinským.

Filmaři se pustili do dvoudílné televizní inscenace o životě proslulé panovnice. Jde o koprodukci veřejnoprávních televizí čtyř států, tedy Česka, Slovenska, Maďarska a Rakouska.

Štábu velí americký režisér Robert Dornhelm. V hlavních rolích se objeví rakouská herečka Marie-Luise Stockingerová a Vojtěch Kotek.

Potemnělá kroměřížská zámecká knihovna. Právě se natáčejí noční záběry. Režisér Robert Dornhelm sleduje na monitorech správné nasvícení.

„Scény, které natáčíme tady, se ve filmu odehrávají v Hofburgu ve Vídni. Přiznávám, že nám to ušetří peníze, Hofburg by byl samozřejmě dražší. Tím si ale nestěžuji, naopak jsem z kroměřížského zámku nadšený. Specifické je to pro mě i tím, že tady mám herce ze čtyř zemí, a oni při natáčení mluví svým jazykem. Ta komunikace je někdy obtížná a občas i úsměvná,“ konstatuje režisér.

Herci skutečně mluví ve filmu svojí řečí, takže například milostný dialog vede Marie Terezie v němčině a František Štěpán Lotrinský kontruje česky.

Každá ze čtyř zemí koprodukčního projektu si později namluví vlastní dabing. Režisér Robert Dornhelm moc dobře věděl, že na kroměřížském zámku natáčel podstatnou část oscarového Amadea i Miloš Forman.

„Miluju ten film, znám Miloše Formana a mám rád jeho režijní styl. Ovlivnilo mě to i při vybíraní této lokace, to přiznávám. Zajímavé je, že v mém filmu Echo park hrál hlavní roli Tom Hulce, který v Amadeovi ztvárnil Mozarta,“ upozornil režisér.

Kroměřížský zámek

Kroměřížské interiéry a exteriéry obstarají kulisu filmu zhruba z jedné poloviny. Natáčet se bude také ve Vídni nebo Toskánsku.

Manželem Marie Terezie byl František Štěpán Lotrinský, prý velmi šarmantní společník. Roli dostal Vojtěch nebo chcete-li Vojta Kotek. Leccos si o zakladateli habsbursko-lotrinské dynastie načetl.

„Já jsem se do něj trošku nepokrytě zamiloval. Protože to byl velkej mazák, musím říct. On byl vlastně talentovaný pracující podnikatel pracující jen s vlastním selským rozumem,“ říká obdivně na adresu monarchy.

Dvoudílní televizní film má být především milostným příběhem Marie Terezie a Františka Štěpána Lotrinského. A byť spolu před kamerou vedou dialog česko-německý, přiznává Vojta Kotek jistou počestnou chemii k Marie-Luise Stockingerové, rakouské představitelce Marie Terezie.

„My si s Marie-Luisou docela dobře rozumíme, už jsme měli příležitost si pokecat. Je to dobrá ztřeštěná rampepurda a to mě se líbí. A myslím, že tam určitá chemie existuje od první zkoušky,“ konstatuje.

Jedním z producentů filmu je Jan Novotný. Koprodukční projekt je podle něj náročný například i počtem komparsistů.

„V celém filmu máme téměř šedesát herců a celkový počet komparzistů je asi dva tisíce dvě stě,“ upřesňuje.

Dvoudílný příběh o Marii Terezii je věnovaná i letošnímu třístému výroční narození slavné panovnice. Zámek je pro veřejnost kompletně uzavřen v termínech 18. až 22. dubna, 25. až 29. dubna a 2. až 5. května. Film uvidíme v televizi zřejmě už tento rok během vánočních svátků.

autor: pes
Spustit audio