Menu jako za Baťů: hlavně hovězí jako vedlejší produkt obuvnictví

Menu z Baťovských jídelen se opět objeví ve Zlíně. Je to součást připravovaného Garden food festivalu.

Projekt „Jíme jako za Baťů“ se dnes po roce vrací do Zlína. Uvedli to organizátoři Garden food festivalu. Zaměstnanci několika místních podniků můžou celý týden ochutnat, co vařily závodní jídelny ve třicátých letech minulého století.

Na jídelním lístku se často objevovaly pokrmy z velmi dobře dostupného hovězího masa. Přílohou byly knedlíky, pokrmy z brambor nebo chléb.

Za první republiky vycházelo menu na celý týden v baťovských novinách, odkud pořadatelé čerpali své poznatky. „Ve 20. letech byla kuchyně těžká, téměř výhradně z hovězího masa, protože Baťa potřeboval kůže na boty. Ve 30. letech, když zjistil, že je to jídlo pro lidi těžké a že se potom necítí úplně nejčerstvěji, tak se jídelníčky maličko změnily. Přibylo tam trochu zeleniny, občas se tam objevila drůbež nebo ryba," řekl ČTK za organizátory akce Pavel Vysloužil.

Kromě obědů, na kterých si budou celý týden pochutnávat tři stovky zaměstnanců tří firem, bude v pátek v Hotelu Tomášov připraveno i sváteční svatební menu z baťovské éry.

autor: Český rozhlas Brno
Spustit audio