Meruňky nebudou, u švestek a medu záleží na počasí

Málo medu, švestek a vůbec žádné meruňky. Hodnocení následků týden trvajících ranních mrazů není na Zlínsku nijak radostné. Roman Verner se ptal u včelařů i sadařů.

Záleží na počasí, krčí rameny při hodnocení letošních vyhlídek zemědělci i včelaři na jihovýchodě Moravy.

„Se stromy je to špatné. Krásně rozkvetly, ale přišly deště a spláchly pyl. Pak přišel mráz,“ konstatuje včelař Josef Okál.

Na množství květového medu by se nepřízeň počasí projevit nemusela. „Včely už mají zásoby za dobu dešťů a mrazu takřka spotřebované. Pokud se udělá pěkně, honem se budou snažit nějaké zásoby ještě získat, aby mohly živit ten plod, co se v úlech rozvíjí,“ vysvětluje včelař.

Čtěte také

Kdo ale už pomalu může sčítat škody, jsou sadaři. U švestek může být poškození od třiceti až do sedmdesáti procent. „Dost plodů nebo květu bylo mrazem poškozeno, ale každá odrůda reaguje jinak,“ vysvětluje ředitel jedné z největších likérek Jiří Koňařík a ukazuje na stromy ve firemním sadu.

Zárodky meruňek pomrzly a opadávají

Upozorňuje, že u švestek v okolí Vizovic je ještě určitá šance, že se vzpamatují. „Strom nasazuje v rámci květu více květů. Teď bude záviset na vývoji počasí,“ konstatuje.

To u meruněk, které likérka pěstuje na jižní Moravě okolo Starovic a Velkých Němčic je situace mnohem horší. Na rozdíl od švestek se už u většiny stromů začaly vyvíjet plůdky.

„Ty malé meruňky už měly asi centimetr na délku a přibližně osm milimetrů na šířku. Po dvou nebo třech dnech mrazů teď ty meruňky začínají hnědnout a opadávat. Poškození bude mnohonásobně vyšší, protože meruňka je na mráz citlivější než švestka,“ dodává Jiří Koňařík.

autoři: rv , ska
Spustit audio