Míček propojený s počítačem umožňuje rehabilitaci hravou formou

Dokážete si představit, že cvičíte a u toho hrajete hry na počítači? Nejde o žádnou představu z budoucnosti, ale o speciální cvičební pomůcku z dílny brněnských vývojářů.

Cvičení je hra, alespoň v případě revolučního cvičebního míčku od mladých vývojářů z Brna. Ti před rokem vymysleli rehabilitační pomůcku propojenou s počítačem, která má u cvičení udržet seniory, postižené ale třeba i hyperaktivní děti. Se svým vynálezem mají úspěch a co je podle nich hlavní, lidé se na cvičení těší a chtějí se v něm zlepšovat.

V paracentru Fénix v brněnských Bohunicích cvičí s revoluční pomůckou sunball například Marek Meister, který je po úrazu míchy. S rozhýbáním levé ruky mu pomáhá terapeutka Anežka Tomková.

„Já Markovi nastavím cviky a dál si potom můžu vybrat libovolné hry, které ten klient může hrát,“ přibližuje terapeutka.

Rehabilitační míček Sunball využívá pro cvičení počítačové hry.

Vybírat může z různých her – od puzzle třeba po ping pong. „Ten ping pong je na odreagování po cvičení nebo s terapeutem můžeme hrát i proti sobě,“ konstatuje Marek Meister s tím, že hry vnáší do cvičení i zábavu.

„S Markem se zaměřujeme hlavně na posílení horních končetin,“ upřesňuje Anežka Tomková. Marek Meister přiznává, že víc než cvičení je pro něj náročná doba po skončení dvouhodinového cvičení, kdy je unavený.

Klient prostřednictvím tlaku na malý míček ovládá hru na monitoru počítače. „Výhodou toho softwaru je, že se dá propojit i s webkamerou a při cvičení to klienta může i fotit. Takže ho lze zkontrolovat zpětně a i on se může podívat, jak hru zvládl,“ dodává terapeutka.

Cvičení doma a poradenství na dálku je podle vynálezce Davida Klodnera budoucností jejich pomůcky. „Zjišťujeme, jaké jsou možnosti u dětí, u poruch pozornosti, u hemiparatiků, paraplegiků, u seniorů, které bychom také rádi aktivizovali,“ přibližuje Klodner.

Sunball využívají rehabilitační nebo seniorská centra. Nově by s ním chtěli začít cvičit i ve Fakultní nemocnici Brno.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio