Mistrovská kopie Ďáblovy bible je k vidění v Brně

Obří leporelo s dějinami českého národa, knižní kompot, přesýpací básně a jiné kuriozity jsou k vidění v brněnském Letohrádku Mitrovských na výstavě 100 podob knihy. Ústředním exponátem je mistrovská faksimile středověkého rukopisu Ďáblovy bible.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ďáblova bible - Kodex Gigas ve speciálním  trezoru v Galerii Klementinum

Ďáblova bible - Kodex Gigas ve speciálním trezoru v Galerii Klementinum | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

„Ďáblovu bibli máme v takovém speciálním ochranném dřevěném obalu. Délka hřbetu knihy je téměř metr, bez deseti centimetrů, a šířka knihy je bez několika centimetrů půl metru. Váží 75 kilogramů,“ říká kurátor výstavy Petr Lukas.

„Musí se s ní manipulovat velmi opatrně, proto jsou tady ty úchyty. A musí se samozřejmě používat rukavice, aby se nazamastily třeba ozdoby nebo samotná kůže.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o historii Ďáblovy bible si s kurátorem výstavy Petrem Lukasem povídala reportérka Iveta Novotná

Ďáblova bible neboli Kodex gigas pravděpodobně vznikla počátkem 13. století v podlaždickém klášteře benediktýnů. Legenda říká, že její napsání bylo trestem pro mnicha, který prováděl satanistické rituály.

Ten slíbil, že napíše za jedinou noc knihu, která bude obsahovat veškerou moudrost světa. Když o půlnoci zjistil, že nemá šanci knihu dokončit včas, povolal si prý na pomoc ďábla.

„Ona se z toho podlaždického kláštera dostala potom do broumovského kláštera, odkud putovala do Prahy do sbírek císaře Rudolfa II,“ vysvětluje dál Petr Lukas.

„Nakonec se osud završil tak, že byla poškozena při jednom z požárů a definitivně byla potom jako válečná kořist odvezena do Švédska v průběhu třicetileté války. Ve Švédsku se nachází dodnes a velmi výjimečně bývá zapůjčována po světě a jednou jedinkrát byl originál zapůjčen do Prahy.“

Ďáblova bible - Kodex Gigas ve speciálním trezoru v Galerii Klementinum | Foto: Tomáš Vodňanský

Ďáblova bible není obyčejnou biblí. Kromě Starého a Nového zákona je do ní navíc vepsaná také Kosmova kronika česká.

„Není to klasická faksimile, protože švédská strana nepovolila zpracování všech stránek. Takže kniha má přibližně dvě třetiny, které má originál, ale co se týče rozměrů, přesného zpracování vazby včetně kování, ozdob a váhy knihy, materiálu, kterého je kniha vyrobena, tak je to vlastně přesná napodobenina,“ upřesňuje Lukas.

Osm vyřízlých listů zřejmě obsahovalo řeholní pravidla benediktýnského řádu

Kniha původně obsahovala 320 pergamenových listů a na jejich výrobu byla použita kůže ze 160 oslů. Osm listů z ní někdo vyřízl. Dodnes se neví, kdo to udělal ani z jakého důvodu. Má se ale za to, že to byly strany s řeholními pravidly benedikténského řádu.

„Dohodli jsme se s panem autorem Foglem, že nebude možné si knihu prohlížet samostatně, ale rádi bychom dvakrát denně udělali takové krátké listování tady touto knihou, protože bude otevřena patrně na té nejznámější stránce s vyobrazením malého ďábla, který měl mnichovi pomáhat s jejím vytvořením za jeden jediný den a jednu jedinou noc,“ dodává kurátor výstavy Petr Lukas.

Výstava Ďáblova bible aneb 100 podob knihy je rozdělena na dvě části. Historická část přibližuje vývoj knihy od Egypta a Mezopotámie až po středověkou Evropu.

Přechod mezi historií a současností představuje obří leporelo Lucie Seifertové. Poslední část tvoří unikátní ručně vyráběné vazby významných českých uměleckých knihařů.

Výstava bude v brněnském Letohrádku Mitrovských k vidění až do 3. dubna.

mkp, Iveta Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme