Mráz dělá radost bruslařům, ušetří za vstupné na kluzištích

Bruslení na největších vodních plochách v Brně je bezpečné, potvrzují strážníci.

Led na Brněnské přehradě i v Mariánském údolí už zesílil natolik, že unese bruslaře i turisty. Strážníci poříční jednotky městské policie dnes zjišťovali jeho tloušťku a na obou místech naměřili 15 centimetrů.

Poměrně bezpečný je pohyb i po Žebětínském rybníku, kde má led 14 centimetrů. Naopak vodní plochy v Holáskách strážníci k bruslení nedoporučují.

Po zamrzlé hladině Brněnské přehrady se dnes proháněly desítky lidí na bruslích i bez nich. „Důvěřujeme zprávám, že je to bezpečné,“ svěřila se jedna ze sportujících.

Strážníci poříční jednotky brněnské městské policie sledují tloušťku ledu každý den. Dnes naměřili na přehradě 15 centimetrů. „To je naprosto v pořádku, váhu člověka to udrží,“ konstatuje strážník Jiří Urbánek.

Měření tloušťky ledu na Brněnské přehradě

Bruslení je v současnosti možné nejen v Bystrci, ale také například v Mariánském údolí a Žebětínském rybníku. Rozhodně se ale vyplatí obezřetnost.

„Na přírodní vodní ploše nelze nikdy garantovat, že se člověk nepropadne. Jednak kvůli vodním proudům, ale také kvůli bahenním vodním plynům,“ upozorňuje mluvčí strážníku Jakub Ghanem.

Vrstva ledu bude nejspíš zesilovat ještě v noci na úterý, kdy mají teploty spadnout k minus šesti stupňům. Ve středu sice teploty přes den vystoupí k plus čtyřem, ale už ve čtvrtek by teplota znovu neměla překročit bod mrazu.

autoři: gaj , ska
Spustit audio