Na jižní Moravě je osm poraden pro seniory, poslední se otevřela v Brně

11. září 2012

Už osm poradenských center mohou senioři využívat v Jihomoravském kraji. Zatím poslední Senior point se jim otevřel v budově Městské policie na Křenové ulici v Brně

I tam si mohou přijít zdarma třeba pro právní radu, informace o nejrůznějších slevách a kulturních akcích nebo jen chvíli posedět a popovídat si.

Třiasedmdesátiletá Anna Bučková často chodí do prvního otevřeného Senior pointu v Jihomoravském kraji na Mendlově náměstí v Brně. Zařídila si tam i takzvaný Senior pas a čerpá díky němu i různé slevy.

„Já využívám slevu v Knihovně Jiřího Mahena. Slevu nabízejí i obchody nebo lékárny. Starší lidé dostanou také právní rady. Vykládají to tak pěkně, že to musí pochopit prostě každý,“ popisuje Anna Bučková.

Slevovou kartu pro seniory vlastní už 90 tisíc lidí a stejně jako o samotné Senior pointy je o ni takový zájem, který iniciátor tohoto projektu, tedy Jihomoravský kraj, očekával.

Osmý Senior Point v kraji sídlí v budově Městské policie Brno

„Za necelé dva roky bylo skoro šest tisíc občanů, kteří kontaktovali Senior point. Dozvěděli se to, co potřebovali, nebo alespoň poseděli, dali si tu kávu a mohli svůj čas sdílet s někým dalším, což je vlastně druhý důvod, proč jsme tady tuto aktivitu začali realizovat,“ podotýká krajská radní Marie Cacková (KDU-ČSL).

Další Senior pointy přibudou za hranicemi kraje

Do budoucna už se počet těchto center v kraji příliš nerozšíří. Ani v menších obcích by ale přesto neměli zůstat staří lidé o potřebné informace ošizeni.

„V menších obcích neplánujeme zřizování Senior pointů, nicméně chceme se k seniorům v těchto lokalitách také dostat. Plánujeme nějakou osvětu typu letáky nebo nějaké informační materiály ve spolupráci s místními obecními úřady nebo knihovnami,“ dodává ředitel Senior pointů Lukáš Vaculík.

Senior pointy fungují kromě ve všech okrasních městech a v Tišnově. V budoucnu by se podobných míst mohli dočkat zájemci i v jiných krajích.

autor: Zuzana Plíšková
Spustit audio