Na jižní Moravě volby vyhrála levice, lidovci a občanští demokraté ztratili

14. říjen 2012

Ve volbách do krajského zastupitelstva v Jihomoravském kraji zvítězili sociální demokraté s 27 procenty hlasů. Za nimi pak následují komunisté s téměř 18 procenty a křesťanští demokraté se 17 procenty.

Do krajského zastupitelstva se dostali ještě ODS a koalice TOP 09 a Starostové pro Jihomoravský kraj. V Jihomoravském kraji přišlo k volbám 37,75 procenta voličů a rozhodli jednoznačně.

Kraj má příští čtyři roky řídit levice. Lídr sociálních demokratů a v minulém volebním období hejtman kraje Michal Hašek pro to má jednoduché vysvětlení: „Lidé hlasovali na protest proti vládě, protože ani ČSSD, ani KSČM, ani KDU-ČSL není zastoupena v centrální vládě.“

Podobně situaci vidí i lídr jihomoravských komunistů Vojtěch Adam a samozřejmě ho výsledek těší: „Voliči v Jihomoravském kraji dali jednoznačně přednost směru doleva. Posilujeme o šest mandátů, což z deseti na šestnáct znamená významný nárůst.“

Lídr ODS Jiří Crha: Je to neúspěch

Jiří Crha, jednička na kandidátce jihomoravské ODS, je výsledkem této strany evidentně zklamaný, a to nejen v rámci kraje. I on ale vidí příčinu na celostátní úrovni, nepřipouští, že by důvodem mohly být místní záležitosti: „Je to neúspěch nejenom v Jihomoravském kraji ale i v celé republice. Je to dáno celospolečenskou náladou.“

Naopak lidovci jsou s výsledkem voleb velmi spokojení. Oproti předchozím krajským volbám sice ztratili, je to prý ale nutná daň za kroky, na který se museli v minulém volebním období jako součást krajské koalice podílet.

„Vzhledem k tomu, jakou jsme nesli odpovědnost na kraji za velmi nepopulární rezorty, kde bylo potřeba do toho říznout v mnoha případech, tak si myslím, že můžeme být relativně spokojeni,“ uvedl lidovecký kandidát David Macek.

Ve dvou obvodech se volilo i do Senátu

V Jihomoravském kraji se ve dvou obvodech se také konaly senátní volby. Na Břeclavsku získal v prvním kole 26,5 procenta hlasů sociální demokrat Jan Hajda. Ve druhém kole se utká s komunistickým kandidátem Zdeňkem Tesaříkem. Toho v prvním kole podpořilo 18 procent voličů.

V Brně se proti sobě postaví dvě ženy. Eliška Wagnerová za Stranu zelených s první ho kolo s téměř 27 procenty hlasů vyhrála. Sociálně demokratická kandidátka Stanislava Slavíková získala více než 17 procent hlasů.

Spustit audio