Na Masarykově okruhu startuje jubilejní MotoGP, čekají se kolony

Na Masarykově okruhu v Brně začíná jubilejní 50. ročník motocyklové Velké ceny. Na závody série Grand Prix míří tradičně desetitisíce fanoušků. V pohotovosti kvůli nim bude v pátek a o víkendu asi tisícovka policistů i motohlídky Zelené vlny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Grand Prix do Brna se sjíždějí tisíce fanoušků. Policisté hlídají parkoviště

Na Grand Prix do Brna se sjíždějí tisíce fanoušků. Policisté hlídají parkoviště | Zdroj: ČTK

Největší potíže čekají policisté na exitu 182 - Kývalka, kudy budou proudit auta a motorky do kempů. Kvůli opravě dálnice tady jsou zúžené pruhy.

Ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil očekává, že na rychlostních komunikacích a dálnicích v okolí Brna se budou tvořit kolony. Dopravní omezení jsou totiž na všech kapacitních příjezdech do města.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dopravu na D1 v okolí Masarykova okruhu čeká zatěžkávací zkouška. Mluvil o tom šéf jihomoravské policie Leoš Tržil

„Ať už je to dálnice D2, ať už je to dvaapadesátka, ať už je to D1 z obou směrů, ať už od Vyškova, nebo od Prahy a samozřejmě třiačtyřicítka od Svitav,“ upřesňuje Tržil.

„V každém případě jedno hlavní doporučení: vyjet dřív a počítat s tím, že se můžou vytvořit kolony, které budou pomalu pojíždět směrem k Masarykovu okruhu. A hlavně nastudovat si i otázku vstupenky a vůbec oprávnění, kam bude možno se vstupenkou jít a kde bude možno parkovat. To se týká zejména řidičů motocyklů, protože došlo k určité úpravě,“ radí řidičům mířícím do Brna Tržil.

Silničáři přislíbili, že po dobu konání Velké ceny pozastaví práce na všech dálnicích na Brněnsku a ve všech omezeních bude zachovaný provoz dvěma jízdními pruhy v každém směru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Seriál Moto GP míří na Masarykův okruh čeká akce roku. Řidiči v okolí Brna se proto musejí připravit na horké chvilky. Více od Tomáše Jelena

Policisté budou kromě dopravy hlídat také zaparkovaná auta a motorky, a to kvůli krádežím. Stovky mužů zákona budou rovněž dohlížet na pořádek v kempech u Automotodromu.

„Návštěvníci, a zejména motorkáři, musí počítat s tím, že pokud budou odjíždět, tak budou podrobeni kontrole dokladů k vozidlu tak, abychom ověřili, že řidič je opravdu majitelem nebo má nějaký vztah k tomu motocyklu, abychom předešli krádežím,“ vysvětluje Tržil.

„Je to standardní opatření, které se nám osvědčilo už v období několika ročníků.“

Bezplatné autobusové linky

Pro majitele aut a motorek jsou připravená odstavná parkoviště. Návštěvníky akce budou vozit i dvě bezplatné autobusové linky.

„Z centra města autobusová linka 400, z parkovišť a od kempů v oblasti Žebětína bude v provozu kyvadlová autobusová linka X, která bude jezdit ze Žebětína nahoru do kopce k Automotodromu dopoledne. Odpoledne ze smyčky u startu zase okruhem zpět do Žebětína,“ popisuje Jan Seitl z brněnského dopravního podniku.

"V té maximální špičce počítáme s nasazením 50 kloubových autobusů a 30 standardních autobusů. Na obou linkách jsme schopni zajistit interval 1 až 2 minuty," slibuje.

Největší dopravní nápor bude v neděli

Největší dopravní nápor ale čeká Brněnsko v neděli, kdy budou desetitisíce fanoušků Masarykův okruh opouštět. Policisté očekávají až trojnásobné překročení průměrné intenzity dopravy na dálnici D1.

Aktuální informace ze silnic uslyšíte v Zelené vlně Radiožurnálu, která je oficiálním partnerem Grand Prix pro dopravní zpravodajství. Redaktoři Zelené vlny jsou vysílačkami ve spojení s policisty, kteří dopravní situaci poblíž Masarykova okruhu sledují. Rozhlasová motohlídka bude také ode dneška do neděle projíždět úseky, kde mohou hrozit dopravní komplikace.

MotoGP se koná v Brně možná naposled. Od příštího roku by totiž mistrovství světa chtěl místo zadluženého Automotodromu pořádat nový spolek vytvořený městem Brnem a Jihomoravským krajem. Jeho založení včera schválila obě zastupitelstva.

O tom, zda se závody pojedou v Brně i napřesrok, může rozhodnout pouze promotér série mistrovství světa, a tím je španělská společnost Dorna. Ta dala ultimátum. Chce, aby do této neděle bylo jasno o zaplacení dluhu za tento a předchozí ročník, ale také o způsobu získávání peněz na ty další.

Grand Prix České republiky 2015 - příjezdové cesty | Foto: ČTK

Masarykův okruh v Brně - Grand Prix silničních motocyklů | Foto: Michal Jindra

ČRo, mta, Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme