Na Moravě vysadí sazenici Stare trty, nejstaršího keře vinné révy na světě

V moravském Archeoskanzenu Modrá dnes vysadí vzácnou sazenici nejstarší vinné révy světa. Česko má tu čest, že dva její potomci už rostou v zahradách Pražského hradu a jeden v Cerekvici nad Bystřicí v Královéhradeckém kraji. Mateřský keř opečovávají ve slovinském Mariboru, a přesto, že je mu už zhruba 450 let, pořád ještě dává velké šťavnaté hrozny. Není jich mnoho a vyrobit se z nich dá jen několik desítek litrů vína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve slovinském Mariboru roste nejstarší vinná réva na světě

Ve slovinském Mariboru roste nejstarší vinná réva na světě | Foto: Tea Veseláková | Zdroj: Český rozhlas

Nejstarší rodná vinná réva má svojí vlastní zdravici. Stara trta, jak se 450 let staré révě říká slovinsky, je v písni oslavovaná jako světoznámá perla mezi mariborskými růžemi.

„Tato vinná réva toho zažila a přežila opravdu hodně – nájezdy osmanských vojsk, požáry ve městě, řádění mšičky révokaze, bombardování města za druhé světové války i regulaci řeky Drávy,“ říká sommelier Jernej.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejstarší rodná vinná réva roste ve slovinském Mariboru. Zajímala se Tea Parkanová

Nejen pro něj představuje nejstarší vinná réva hotový poklad. Ani on ale víno z jejích hroznů nikdy neochutnal. Ročně se ho vyrobí nanejvýš 25 litrů, a ty se rozlijí do designových čtvrtlitrových lahviček, které pak slouží jako protokolární dar. Přesto má Jernej o chuti vína docela dobrou představu.

„Jde o odrůdu žametovka, říká se jí také černý samet. Má velké hrozny a dřív se pěstovala hlavně proto, že se z ní dalo vyrobit hodně vína. Nemá ale charakteristiky prvotřídních vín,“ vysvětluje a pokračuje:

„Kromě toho se keříky vinné révy obvykle využívají nějakých 40 až 50 let, pak už kvalita hroznů poměrně výrazně klesá. Víno z naší staré révy má ale obrovskou kulturní hodnotu, reprezentuje naši vinařskou historii, a to je mnohem důležitější než jeho chuť.“

Nejstarší vinný keř světa se pne po fasádě Domu Staré révy na nábřeží Drávy, který kdysi býval součástí městských hradeb. Dnes je to místo, kde se pravidelně konají nejrůznější akce. Nejdůležitější a nejoblíbenější jsou – jak jinak – ty vinařské.

Ve slovinském Mariboru roste nejstarší vinná réva na světě | Foto: Tea Parkanová

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme