Na trati Brno – Břeclav končí dvacet výpravčích. Provoz bude řízený na dálku

Dvacítka výpravčích, kteří slouží na trati Brno – Břeclav, šla včera do práce naposledy. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v rámci modernizace celého úseku převedla provoz na dálkové řízení, a výpravčí na pěti stanicích tak už nejsou potřeba. V Podivíně si poslední směnu na stanici nenechal z pěti sloužících ujít ani jeden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obec Podivín

Obec Podivín | Foto: Obec Podivín

„Já jsem chtěla studovat filosofickou fakultu a byla by ze mě asi paní učitelka dějepisu. Říkám – jenom na rok jdu pracovat, začnu, a za rok se znovu přihlásím na vysokou školu,“ popisuje svůj příběh výpravčí Otilie Balgová. Z dvanácti měsíců se nakonec stalo 30 let.

Teď bude žena za prací dojíždět do třicet kilometrů vzdálených Vranovic. Nejen ona, ale i další pracovníci stanice se přišli symbolicky rozloučit s vlaky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na nádraží v Podivíně, kde výpravčí sloužily poslední směnu, natáčela redaktorka Štěpánka Kadlečková

Předání směny a… „Teď už je to řízené dálkově z Přerova,“ vysvětluje paní Otilie.

„Člověku je smutno, kus života za sebou,“ říká s dojetím její kolegyně Marcela Fojtíková, která už ve čtvrtek nastupuje na dispečinku v Přerově. „Ale zase něco nového před námi,“ dodává.

Dvacet lidí, kteří opustí pozici výpravčích, přeřadí SŽDC na jinou pozici, o práci nepřijde nikdo. Cestujících by se změna dotknout neměla.

„Jedná se především o řízení provozu, a to bude nadále odbavováno tím dálkovým způsobem. V případě že by potřebovali pomoc, nějakou radu přímo ve stanicích, tak tam stále zbude další náš provozní personál, na který se můžou obrátit,“ podotýká mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Štěpánka Kadlečková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme