Na ubytovně v Brně-Židenicích platí lidé deset tisíc měsíčně za byt. Teď se bojí vystěhování

Spor o ubytovnu pro sociálně slabé v Brně-Židenicích řeší policie. Vypovídali tam nájemníci i majitelé firmy, které budova patří.

V domě v ulici Markéty Kuncové bydlí asi dvě stě lidí. Za byty 1+1 platí obvykle deset a půl tisíce korun měsíčně. Obyvatelé si stěžují, že jim často nefunguje topení, nejde teplá voda ani elektřina.

Sociální pracovníci mají podezření, že asi dvěma stům chudých lidí hrozí vystěhování. Policie zatím přijala vyjádření zainteresovaných.

Majitelé domu tvrzení o porušení zákona odmítají. Jednatelka firmy Monika Hrdinová uvedla, že letos budou dům opravovat, například fasádu i jednotlivé byty.

„Nikoho určitě hromadně vystěhovávat nebudeme, nemáme to v plánu a určitě jsme rádi, když ten dům máme obsazený lidmi, kteří stojí o bydlení, chtějí bydlet a chtějí s námi spolupracovat,“ řekla Českému rozhlasu. Nájemníky kvůli opravám maximálně přestěhují do jiných bytů v domě a za stejný nájem je zase nastěhují zpět.

Pohled do jedné z místností v ubytovně. Je tam plíseň a poškozené podlahy.

Obyvatelé však argumentují jinak. Podle Mladé Fronty Dnes, která na případ upozornila, by některým z nich mohly smlouvy přestat platit o víkendu.

Brněnský radní Martin Freund z hnutí Žít Brno situaci označil za symbol nejtvrdšího obchodu s chudobou ve městě. Obyvatelé tvrdí, že si jiné bydlení najít nemůžou. Většinou se dočkají odmítnutí kvůli tomu, že jsou Romové.

Majitelé připomínají, že firma musí opravovat, protože někteří nájemníci dům zdevastovali sami. Reportér Českého rozhlasu tam tento týden viděl místnosti, kde páchne plíseň a po podlaze lezou švábi. Obyvatelé kritizovali vztah s majiteli, svá jména ale z obav neuvedli.

V tuto chvíli nemůže do vztahu nájemníků a majitele zasáhnout ani radnice. Sociální pracovníci magistrátu situaci sledují společně s pracovníky neziskové organizace IQ Roma Servis. Ti se v domě nebo jeho okolí pohybují a taky tam tráví většinu dne, aby v případě nutnosti nájemníkům pomohli.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio