Nahlédli jsme do ptačích budek, podívejte se také

Ukřičení ťuhýci a špačci, vrabčí vejce a zakutaná sýkorka. Reportérka Tereza Kadrnožková nahlížela do ptačích hnízd spolu s ornitologem. Podívejte se jejíma očima a poslechněte si také zpěv ptáků v Židenicích.

V lesnaté lokalitě Údolíček v brněnských Židenicích se objevila vzácná sluka lesní. Radnice proto dala na jaře do korun stromů nainstalovat dvacet nových budek a chce tak pomoci ptákům v zahnízdění a vyvedení mladých. Jak se ptactvu v Židenicích daří, byl tento týden zkontrolovat i ornitolog.

Výpravu hlídal z vrcholku stromu samec ťuhýka. Svým pronikavým hlasem varuje samici, která sedí na vajíčkách. Varovné hlasy jsou ale srozumitelné pro všechny druhy ptáků, podle ornitologa Libora Opluštila jde o takové ptačí esperanto.

Zakutaná samička sýkory modřinky sedí na vejcích.

Ideální čas na pozorování ptáků je v brzkých ranních hodinách. Ornitologové kromě poslouchání zpěvu nahlížejí také do ptačích budek. Ptáci totiž nerozeznávají lidský pach, a proto pokud jsou návštěvníci opatrní, můžou do hnízd ptáků nakouknout.

V hnízdě sedí samička sýkory modřinky. „Sýkorka modřinka je hojná, ale je jich určitě méně než sýkorek koňader. To je vidět i v zimě na krmítkách, kde je sýkor koňader je výrazně více než modřinek,“ vysvětluje Opluštil.

Mladí špačci ani nedutají, rodiče je křikem varovali před nevítanými návštěvníky.

Budky s větším otvorem jsou určené pro větší ptáky, například špačky. V budce sedí už poměrně velká mláďata s výrazně žlutými zobáky. Rodiče posedávající na větvích nad hnízdem a hlasitým křikem upozorňují svá mláďata, aby byla potichu a nenalákala na sebe případného predátora.

V lokalitě Údolíček v brněnských Židenicích se uhnízdili také vrabci, kukačky nebo drozdi. Velkou radost ale mají ornitologové z výskytu sluky lesní, ta totiž běžně do městské zástavby nezalétá.

Do ptačích budek je možné nahlédnout, ale s velkou opatrností


autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio