Našel nejstarší hraniční kámen v Chřibech, je z roku 1634

26. září 2017

Nejstarší hraniční kámen Chřibů i Zlínského kraje pochází z roku 1634, Tomáš Pjevič ho nedávno našel poblíž Boršic na Uherskohradišťsku.

Tomáš Pjevič u Uherského Hradiště našel letos v srpnu nejstarší hraniční kámen Chřibů i celého Zlínského kraje. Pískovcový hraničník je z roku 1634.

Milovník chřibského pohoří objevil kámen v lesích nad Boršicemi na Uherskohradišťsku, kousek od přehrady Sovín. Kdysi dělil, spolu s jinými, Velehradské a Buchlovské panství. Obavy z krádeže historické reálie vedly Tomáše Pjevič k tomu, že originál vykopal a schoval v Boršicích na obecním úřadě.

Místo, kde se hraniční kámen původně nacházel je ve strmém kopci. „Ze země vyčuhovala část kamene, kterou by člověk zaměnil za přírodní kámen,“ popisuje nálezce.

Když zjistil, že o přírodní kámen nejde, ze zvědavosti jej okopal malou motyčkou. chtěl vědět, jaký je na kameni letopočet.

Hraniční kámen je ukrytý v Boršicích.

Pjevič zjistil, že podle popisu hranic byla vzdálenost mezi kameny 71 sáhů, tedy asi 134,5 metru. „V téhle oblasti se dokonce táhly staleté spory o užívání pozemků, mezi pánem z Buchlova a Velehradským klášterem. Spory se týkaly toho, aby poddaní měli kde brát dříví a lovit. A také kvůli obvodu soudní moci, kdy na hradě Buchlově sloužilo takzvané lovecké právo neboli lovčí soud,“ vysvětluje Tomáš Pjevič.

Kámen je teď uložený v Boršicích na obecním úřadě. „Je tu uložený do té doby, než si ho vyzvedne odborná firma, která provede základní restaurování a začne vyrábět jeho kopie,“ upřesňuje nezávislý starosta Roman Jílek.

Radnice chce nechat vyrobit jednu kamennou kopii, která se vrátí na původní místo hraničního kamene. Vzniknout mají i další dvě kopie.

„Jednu umístíme k informační ceduli na katastru obce, kde budou turisté seznámeni s historií, a s tím, proč hraniční kameny vznikaly. Další má objednanou městys Buchlovice, který ji umístí do svého muzea,“ doplňuje starosta.

Hraniční kámen na sobě má nápisy a čísla. Z Buchlovské strany jsou do kamene vyrytá tři velká tiskací písmena: MZZ, což znamená Milota ze Zástřizl. „Z druhé strany je M, velká berla, která značí velehradské opatství a W, které značí německy Velehrad. Pod těmito značkami je umístěno číslo 1634,“ popisuje Roman Jílek.

Originál hraničního kamene by měl na jaře ozdobit vestibul obecního úřadu a až se dostaví turistické centrum, stane se jeho součástí.

autor: pes
Spustit audio