Násilník z Egypta skončí na více než dva roky za mřížemi

13. říjen 2011

27 měsíců vězení pro egyptského občana za týrání manželky ze Zlína. Tak zní čtvrteční verdikt zlínského krajského soudu. Dvaatřicetiletý cizinec měl podle obžaloby svou ženu psychicky týrat, plivat na ni a zastrašovat odvlečením jejich dítěte do Egypta.

Agrese vyvrcholila letos v únoru, kdy měl partnerce přiložit nůž na krk a vyhrožovat smrtí. Soud naznal, že týrání mladé ženy bylo dlouhodobé a velmi kruté.

Krajský soud ve Zlíně

Kromě sprostých urážek ji často bil pěstmi i prutem, který nosil s sebou. Přikazoval jí plnit různé úkoly a při nesplnění si významně poklepával na plynovou pistoli, kterou si pro zastrašování partnerky pořídil.

Podobné případy českých žen týraných manžely z ciziny nejsou podle soudce Jiřího Dufka v tuzemsku výjimečné. „Je to samozřejmě otázka ochoty přizpůsobit se některým našim kulturním zvykům,“ dodal soudce.

Tím, že zlínský krajský soud potvrdil dřívější verdikt okresního soud, nabyl rozsudek právní moci. Obhájce Josef Kapušňák ale zvažuje podat dovolání k Nejvyššímu soudu. „Poškozená do tohoto trestního řízení vstoupila, až si našla nového přítele, takže je v tom i jakési účelové jednání,“ míní obhájce.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio