Naučnou stezkou kolem rybníka se projedou i vozíčkáři

5. srpen 2011

Po letech se do bývalého areálu kasáren ve Valašském Meziříčí vrátila naučná bezbariérová stezka. Na někdejším cvičišti ženijního vojska kdysi ochránci přírody vybudovali chodník lemující umělé jezírko. Nádrž ale zaneslo bahno a chodník zničili vandalové.

Město původně nechtělo biotop obnovit, nakonec ale nelezlo s ekology sponzory a za téměř dva miliony korun jej zachránilo. Nově otevřenou stezku si už vyzkoušeli první vozíčkáři. „Je to nejlepší přírodní objekt pro tělesně postižené vozíčkáře. Musíte mít ale užší vozík, protože sem se devadesátka nevejde,“ podotkl vozíčkář Zdeněk Fröhlich.

Po visutém dřevěném chodníku mohou vozíčkáři i maminky s kočárky obejít nevelký rybník s mokřadem, který skrývá mnohé přírodní poklady. O nich také informují obrazové a textové tabule. „Je to mokřadní území, které přitahuje spoustu živočichů. Například se tady vyskytuje přes dvacet druhů vážek a najdeme zde i dva druhy škeblí,“ upřesnil autor projektu Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody s tím, že k vzácným živočichům v lokalitě brzy přibudou i raci.

autor: rv
Spustit audio