Návštěvníci Zooparku Vyškov prochází mezi andulkami a klokany

Vyškovský Zoopark ve středu pro veřejnost otevřel novou expozici Austrálie. Prohlédnout si ji byla i reportérka Vlasta Gajdošíková.

Novou expozici věnovanou zvířatům Austrálie ve středu pro veřejnost otevřel Zoopark ve Vyškově. Pavilon postavený za šest milionů korun má netradiční dřevěnou konstrukci, na kterou je zavěšená síť.

Vznikla tak obří voliéra, kterou můžou lidé procházet a být v bezprostředním kontaktu se zvířaty. Na ni navazuje zázemí, které připomíná oranžové australské skály. Ptáků jsou v expozici stovky a nechybí ani zástupci klokanů.

Bezpečnost ptáků, tedy spíš jejich setrvání ve výběhu, zajišťuje systém dvojitých bran, které se samy zavírají. Podle zoologa Jiřího Sekvense by tak papoušek, který do spojovací chodby vletí, neměl uletět úplně.

Nová expozice Austrálie v Zooparku Vyškov. Klokan rudokrký.

„Andulek jsou čtyři stovky, zatím jich venku vidíte jen dvě stovky, v zázemí je jich dalších dvě stě. My je nechceme vyhánět, čekáme, až samy začnou vylétávat ven,“ vysvětluje reportérce zoolog.

Nová expozice Austrálie v Zooparku Vyškov. Zázemí s dvěma stovkami andulek.

Pro ptáky přítomnost lidí větší stres nepředstavuje, ale zoolog nerad vidí, že lidé chodí příliš blízko k výlezu pro klokany.

Nová expozice Austrálie v Zooparku Vyškov.

„Máme tu klokany rudokrké. Klokan rudokrký není ani malý ani velký, je otužilý, ale hlavně je klidný. Někteří klokani jsou stresovitější, ty bychom sem nemohli dát,“ konstatuje.

Zatím se ve výběhu pohybují tři samci, chovatelé zatím zvažují, zda doplní samčí skupinu na pět samců, nebo zda některé vymění za samice a zahájí tak chov těchto zvířat.

Nová expozice Austrálie v Zooparku Vyškov. Klokan rudokrký.

Krmení v průchozím výběhu zatím povoleno není. „Zřejmě až od příští sezony. Nachystáme návštěvníkům klasy senegalského prosa a chtěli bychom, aby se ty andulky časem naučily na lidi sedat a nechat se krmit z ruky,“ popisuje plány Jiří Sekvens.

Síť sice může vypadat lehce, ale je velmi odolná, takže ji lidé ani zvířata nemohou poškodit. „Zásadní byly i vlastnosti statické, aby vydržela i v zimě, když je ledovka. Musí vydržet zatížení 80 kilo na čtvereční metr,“ dodává konstruktér průchozí voliéry Zbyněk Šrůtek.

Klokanů ani papoušků se návštěvníci bát nemusí, protože nejsou nebezpeční.

autor: gaj
Spustit audio