Nebezpečná bakterie hubící rostliny: nakažené kusy je těžké poznat

Potvrdil se v Česku výskyt nebe nebezpečné bakterie, která zabíjí rostliny? Podezřelé jsou kromě těch okrasných i další dva datlovníky.

Inspektoři dál pátrají po noční můře zemědělců a zahrádkářů - nebezpečné bakterii xyllele. Ničí úrodu zejména na kilometrových plantážích na jihu Evropy.

V Česku zatím zadrželi dvě okrasné rostliny vítodu z podezřelé dodávky ze Španělska. Lidé asi pětačtyřicet okrasných květin, kde by se mohla bakterie ukrývat, kupovali v hobbymarketech. Podezření mají nově i u datlovníků.

Laboratoře výskyt bakterie na rostlinách v tuzemsku zatím nepotvrdily. Zemědělci si ale tak úplně zatím oddechnout nemohou. Podle odborníků ze dvou důvodů - jednak se jim nepodařilo dohledat většinu podezřelých rostlin a ještě nejsou u datlovníků hotové testy.

Navíc škůdci nerespektují hranice států a xyllela se podle inspektorů šíří velice rychle. Její výskyt potvrdilo Španělsko, Itálie, Francie a taky sousední Německo.

O tom, zda se dá šíření bakterie zabránit se právě dnes baví odborníci v Brně. Existuje řada kontrol, ať už od místních úřadů, například rostlinolékařské nebo celní správy, tak od obchodníků. Podezřelé rostliny je důležité včas zachytit a zlikvidovat. Co by se stalo, kdyby se nákaza prokázala, popisuje Michal Hnízdil z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

„To bychom museli nechat zlikvidovat všechny hostitelské rostliny bez ohledu na to, jestli jsou napadené, do sto metrů od místa, kde byla ta průkazně napadená a do deseti kilometrů bychom museli zavést takzvanou nárazníkovou zónu, kde by podle přísné legislativy Unie bylo omezeno obchodování s hostitelskými rostlinami po dobu pěti let,“ upozorňuje.

Pozor by si měli dávat také všichni, kdo se chystají do Středomoří třeba na dovolenou. Inspektoři rozhodně nedoporučují dovážet si s sebou neznámé a lékařsky neprověřené rostliny. Platí to zejména pro olivovníky, oleandry a vítody, které si lidé mohli koupit i u nás v hobbymarketech.

Poznat nakaženou rostlinu není nijak snadné. Příznaky jsou velice obecné. Nejviditelnější je ale ten, že rostlině od krajů usychají listy, mají bronzovou barvu, následně rostlina uvadá. Bakterie a to, co produkují, laicky řečeno, ucpou vodivé cesty rostliny a ta potom úplně uschne.

Někdy jsou ale hostitelé bez jakýchkoliv příznaků. Pokud chce být někdo velmi důsledný, měl by se dívat na původ rostlin. Zejména u oleandrů, olivovníků a vítodů je lepší, když nejsou ze třetích zemí, nebo z těch, kde jsou bakterie potvrzené. Je lepší kupovat výpěstky z Česka, tam zatím tato bakterie není.

Bakterie xyllela fastidiosa napadá a zabíjí až tři sta padesát druhů rostlin, a co je důležité - neexistuje proti ní žádná ochrana včetně pesticidů. Ohrožuje především ovocné a okrasné rostliny, vinnou révu, ale i některé zemědělské plodiny.

autor: mav
Spustit audio