Nejstarší přehrada na Moravě chrání před povodněmi už 120 let

13. listopad 2017

Údolní nádrž Jevišovice letos oslavila 120 let od svého dokončení. Je tak nejstarší přehradou na Moravě.

Jihomoravské Jevišovice se kromě mnoha kulturních památek a dvou zámků můžou chlubit i památkou technickou: tamní přehradou. Obyvatele Jevišovic chrání před velkou vodou rovných 120 let. Je tedy nejstarší přehradou na Moravě a zároveň jednou z nejstarších ve střední Evropě.

Hlavním důvodem ke stavbě přehrady byly velké škody, které řeka Jevišovka působila při povodních. „Proto vznikl první návrh na postavení oleksovické, jevišovické a výrovické přehrady. Už v prvním roce, kdy byla přehrada postavená, zachytila první velkou povodeň. Náklady na přehradu se už první rok vrátily,“ vysvětluje hrázný Jaroslav Doležal.

Přehrada prošla nedávno rekonstrukcí, která zahrnovala spárování návodního líce a rekonstrukci uzávěrů. „Staré uzávěry byly vyměněny za nové nerezové. Při tom se udělala i bronzová těsnění k těmto uzávěrům a celé pohony uzávěrů,“ vyjmenovává hrázný.

Jevišovická přehrada letos oslavila 120 let od svého dokončení. Pohled z hráze.

V současnosti pracují dělníci na dalších drobných opravách hráze. Vzhledem k tomu, že se jedná o technickou památku, musí veškeré kroky odsouhlasit památkáři.

Ve strojovně na hrázi dnes namísto velkých ručně obsluhovaných kol vrčí elektropohon. Množství odpouštěné vody musí ale hrázný poznat bez pomoci jakéhokoliv přístroje.

Strojovna na hrázi.

Uchovávají tady také pamětní knihu z roku 1900. „Zapisovali se sem výletníci, kteří navštívili přehradu. Jsou tady zapsáni i hrázní, kteří na této přehradě byli,“ upřesňuje Doležal.

Svému původnímu účelu, ochraně před povodněmi, slouží jevišovická přehrada dodnes. Poslední velká povodeň tady byla před třemi lety.

Pamětní kniha z roku 1900.

„Museli jsme evakuovat patnáct lidí ze zátopového území. V současné době je to takové místo o odpočinku nebo aktivní rekreace,“ říká starosta Jevišovic Pavel Málek zvolený za Starosty a nezávislé.

Na své si u jevišovické přehrady přijdou hlavně rybáři. Před rekonstrukcí nádrže tu ulovili třeba padesátikilového sumce a šestnáctikilogramového kapra.

autor: gaj
Spustit audio