Největší brněnské koupaliště Riviéra potřebuje opravy za dvě stě milionů korun

30. listopad 2015

Bazény největšího brněnského koupaliště Riviéra jsou poškozené natolik, že z nich denně utíká až dvě stě kubíků vody. Český rozhlas zjistil, že komplex potřebuje rekonstrukci za téměř dvě stě milionů korun. Do betonového koryta by totiž měli experti vsadit soustavu kovových van.

„Ztráta vody je každý den přes dvě stě kubíků. To je množství, které je samo o sobě na jeden bazén,“ vysvětluje vážnost situace Antonín Crha, předseda představenstva městské společnosti Starez Sport, která komplex spravuje.

Každý rok se nynější betonové bazény natírají speciální barvou, to ale podle Crhy únikům vody nezabrání. „Na ztrátu vody a na úpravu betonových ploch dáme ročně jeden a půl milionu korun,“ vysvětluje. Vzniká proto posudek, který vyčíslí cenu, ale hlavně určí rozsah nutných oprav. Dvousetmilionová suma je zatím prvním odhadem.

„Jestli opravdu půjde jenom o rekonstrukci těch jednotlivých bazénů nebo budeme muset rekonstruovat ty rozvody, popřípadě technologii, tedy vlastní úpravu,“ potvrzuje náměstek brněnského primátora Richard Mrázek z hnutí ANO.

S opravou prvního bazénu by se mělo začít příští rok na podzim, tedy až skončí sezóna. Další by měly následovat.

Vjezd do rekreačního areálu Riviéra v Brně

Bazény na Riviéře vyrostly na místě starých lázní u bývalého říčního koryta Svratky. To nahradila kaskáda tří navzájem propojených bazénů o celkové délce bezmála 400 metrů. Projekt, na kterém se podílel mimo jiné tehdy začínající architekt Petr Hrůša, byl na přelomu 80. a 90. let unikátní.

Areál byl otevřen v roce 1991 a radnice ho provozovala pouze krátce. V roce 1994 ho pronajala za výhodných podmínek na 99 let firmě patřící Josefu a Barboře Kolaříkovým. Rodina, spojená s provozováním lunaparků a dalších atrakcí, slibovala na Riviéře vybudovat například delfinárium a další projekty. Místo toho však komplex od roku 1996 nechala pro veřejnost zavřený s tvrzením, že jsou bazény ve špatném stavu.

Magistrát vedl o Riviéru soudní spory. Případ skončil dokonce u Ústavního soudu. Při převzetí Riviéry do správy města v roce 2002 asistoval i soudní exekutor.

Město muselo zajistit sérii oprav. V roce 2006 ho předalo své společnosti Starez, která provozuje i další plavecké areály. Mezitím na Riviéře vyrostly i další komplexy, mimo jiné přestavbou původního zámečku na nový areál dopravní výchovy.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio