Největším loňským jeskyňářským objevem je Kočárová chodba v Býčí skále

Největším objevem v jeskyních v České republice bylo v loňském roce nalezení stometrové Kočárové chodby. Jeskyňáři ji objevili v Býčí skále ležící v Moravském krasu na Blanensku. V jeskyni měli za druhé světové války nacisté továrnu na výrobu leteckých motorů. Přesto nejsou zadní část jeskyně a její patra stále probádána. Ocenění za loňský objev udělila Česká speleologická společnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skála se vchodem do jeskyně Býčí skála v Moravském krasu

Skála se vchodem do jeskyně Býčí skála v Moravském krasu | Foto: Akil, Wikimedia Commons, licence Creative Commons

Podle Marka Audy, místopředsedy České speleologické společnosti, je Býčí skála poměrně dost známá, ale pořád zbývají malé neznámé:

„Generace jeskyňářů se snaží objevit propojení mezi Sobolovou jeskyní a Býčí skálou suchou cestou. Podvodní cestou od ponoru až k vývěru potápěči již propluli. Kočárová chodba je fragment nějakého horního patra Býčí skály. Je velmi pěkně zdobená.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O oceněném objevu Kočárové chodby v Býčí skále mluvil Marek Audy z České speleologické společnosti

Býčí skála leží ve střední části Moravského krasu. Podle vědců sloužila její přední část v době železné jako rituální obětiště. Badatel Jindřich Wankel našel na tomto místě koncem 19. století ostatky 40 lidí, včetně mnoha vzácných předmětů.

Za druhé světové války měli v jeskyni nacisté továrnu na výrobu leteckých motorů. Přesto zadní část jeskyně a její patra nejsou probádána.

Speleologové pracující v Býčí skále se loni prokopali úzkým komínem, tedy vertikální chodbou, do nových prostor. Jsou v nich dvě propasti, krápníky a je ukončena velkou síní - tzv. dómem, který je široký sedm a dlouhý 20 metrů.

Podobný objev se podle odborníků podaří jednou za deset let. Chodba dostala název Kočárová, nad ní totiž vede lesem historická Kočárová cesta.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme