Některé porodnice po rozhodnutí ÚS ruší poplatky za přítomnost otce u porodu

Část porodnic po verdiktu Ústavního soudu ruší poplatky za přítomnost otce u porodu. Platit by se mělo jen za nadstandardní služby, jako je třeba občerstvení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těhotenství (ilustrační foto)

Těhotenství (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Poplatky přestanou vybírat například v největší porodnici na jihu Moravy, ve Fakultní nemocnici Brno. Roční náklady spojení s přítomností dalších osob u porodu se ale pohybují kolem tří milionů korun.

„Jsou s tím spojené reálné vícenáklady, které nám nehradí zdravotní pojišťovny, a ty jsme dávali tatínkům k náhradě,“ říká ředitel nemocnice Roman Kraus.

Například v pražském Motole se ale rozhodli, že částku jen sníží o 17 korun. „318 korun dělají osobní náklady, 248 dělají režijní náklady a zbytek je DPH 21 procent,“ vypočítává mluvčí Pavlína Danková.

Třísetkorunový poplatek zatím nehodlá rušit ani Thomayerova nemocnice v Praze.

Ústavní soud se zastal otce žádajícího vrácení poplatku za přítomnost u porodu

Číst článek

Ze včerejšího rozhodnutí Ústavního soudu vyplývá, že nemocnice nemůžou vybírat platbu za přítomnost otce nebo jiné osoby u porodu. Chtít můžou jen náhradu za nadstandardní služby a ty musí řádně vykázat.

Soud tak vyhověl tak stížnosti muže, který v chomutovské nemocnici musel zaplatit 500 korun. Verdikt může být důležitý i pro další rodiče, kteří v některých nemocnicích stále za tyto služby platí.

mkp, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme