'Někteří lidé tu nemají co dělat.' Za víkend dva lékaři pohovosti v Brně ošetří až 400 lidí

Brněnské pohotovosti jsou přetížené. Péči v noci a o víkendech podle lékařů lidé často zneužívají. Na pohotovost nechodí jen s akutními potížemi, ale třeba si nechat předepsat recept na běžně užívané léky. Lékaři si stěžují na velké množství pacientů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař (ilustrační foto)

Lékař (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain

„Smyslem pohotovostní služby je ošetřovat akutní onemocnění a potíže, které vzniknou v době mimo pracovní dobu praktických lékařů a jiných zdravotnických zařízeních. Všichni, kteří přijdou s potížemi, které trvají tři nebo čtyři dny, nemají na pohotovosti co dělat,“ říká vedoucí pracoviště Jan Filipínský z Úrazové nemocnice v Brně.

Za víkend dva lékaři někdy prý ošetří až čtyři stovky lidí, což může logicky vést k ohrožení pacientů z důvodu přetížení pohotovosti.

Se zneužíváním pohotovosti mají zkušenosti i dětští lékaři ve Fakultní nemocnici Brno. „Snažíme se lidem vysvětlit, že mnoho diagnóz, například zadřená tříska, zhmoždění, podvrtnutí nebo nebolestivé kýly, snesou ošetření třeba další den,“ popisuje mluvčí Pavel Žára.

Magistrát proto chce upravit rozřazovací systém pacientů. Od dubna bude hrát větší roli závažnost jejich potíží. Zdravotní sestra na předpříjmu zajistí, že lékař akutní pacienty ošetří přednostně. Ostatní budou muset čekat. I teď mají lidé se závažnými potížemi přednost, systém se ale jinak řídí tím, kdo přijde do čekárny, ten má přednost.

„Ti, jejichž potíže jsou běžnějšího charakteru nebo charakteru, který by mohl počkat k běžnému praktikovi další den, tak ti si bohužel budou muset počkat,“ říká náměstek primátora Petr Hladík z KDU-ČSL. S novým systémem slíbili zrekonstruovat čekárny.

Marie Veselá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme