Nelegální herny v Brně se maskují jako kluby, ale neschovají se

22. červenec 2016

Za poslední 3 roky z Brna zmizelo přes 96 procent výherních automatů. Alespoň to říkají statistiky ministerstva financí. Provozovatelé černých heren ale mají novou fintu, jak obejít vyhlášku a zákon.

Možná už jste navštívili nějaký bar, který má v zadní části diskrétně ukryté dveře s nápisem „vstup pouze pro členy klubu“. Reportér Tomáš Jelen jedno takové místo navštívil.

Na štítu budovy svítí nápis Vegas, jako připomínka minulých let, kdy tu sídlila velká herna a kasino. Oficiálně je tu teď sportbar. Ale vlastně ne tak docela.

Ovšem členství v klubu nebude asi nijak exkluzivní záležitostí. Obsluha reportérovi, který vystupuje jako řadový návštěvník, okamžitě nabízí, aby se zaregistroval jako člen. „Já se podívám, jestli mám žádosti. A potřebujete rozměnit?,“ ptá se hned mladá žena.

Novinář v utajení se nakonec členem klubu nestává – ovšem pouze proto, že obsluze došly vytištěné formuláře. Ve vstupu mu to ale nebrání. Jen co projde dveřmi do další části budovy, ocitá se „v klubu“.

Ilegální herna v Brně-Černovicích

Třicítka hracích automatů ani automatická ruleta nemají povolení od ministerstva financí. Bankovky ale stroje „požírají“ ochotně a výhry vyplácí obsluha.

Zvláštností těchto ilegálních heren je, že jako jejich provozovatel podepsaný pro provozním řádem, je uvedený svěřenský fond.

„Svěřenský fond je institutem bez právní subjektivity. V této souvislosti je svěřenský fond dle našeho názoru snahou o snížení možnosti provedení kontroly,“ komentuje to mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Ilegální herna v Brně-Černovicích

Adresa fondu, který zaštiťuje černé herny v Brně, ukazuje do Prahy. Na stejném místě ale sídlí téměř 2,5 tisíce firem. A protože neexistuje žádný registr, zjistit správce svěřeneckého fondu je téměř nemožné.

„Samozřejmě je to složitější, nicméně i tak hledáme cesty, jak se dobrat toho, kdo ten svěřenský fond využívá,“ vysvětluje šéf hospodářské kriminálky v Brně Vladimír Machala. Jeho policisté v posledním roce odhalili řadu nelegálních heren. Většinou skrytých jako soukromé kluby za občanská sdružení.

Provozní řád ilegální herny v Brně

„Tam je sděleno obvinění konkrétní osobě za spáchání trestného činu a v těch ostatních případech se uvedený postup chystá v nejbližší době,“ doplňuje.

Za neoprávněné provozování loterie hrozí až deset let vězení. Specializovaný finanční úřad může navíc udělit pokuty až do deseti milionů korun.

autoři: jel , ska
Spustit audio