Nemáme co prodávat, říkají v zavírajícím školním bufetu

Někteří provozovatelé školních bufetů u nás končí se svým podnikáním. Reagují tak na přísná pravidla takzvané pamlskové vyhlášky. Nemají prý co prodávat. Jako na základní škole J.A. Komenského v Kyjově.

V bufetech a automatech ve školách by děti ode dneška neměli nakoupit nezdravé potraviny. Jejich prodej omezuje takzvaná pamlsková vyhláška. Ministerstvo školství tak chce děti naučit zdravěji stravovat, přísná pravidla ale donutila řada provozovatelů bufetů svoje podnikání ukončit.

Martina Pohanková, účetní ZŠ Jana Amose Komenského v Kyjově, před Vánoci doprodala poslední zboží. Po sedmnácti letech provozu školní bufet Jamka končí.

„Když si vezmete třeba tradiční dětské piškoty, mají ve 100 gramech 37 gramů cukru. Podle vyhlášky by měly mít 10 gramů. Tady kyselka překračuje jen o 2,5 procenta, ale také by se neměla prodávat,“ vysvětluje provozovatel prodejny Josef Halíček.

Zavřený bufet Jamka na základní škole v Kyjově

Pokud by striktně dodržoval množství soli, cukru a tuku ve výrobcích, nemá prý co prodávat.

„Vždycky jsme se s vedením školy domluvili, co se nemá prodávat. Byl tu požadavek zrušit žvýkačky, tak jsem zrušil žvýkačky. Potom slané chipsy, tak jsme zrušili chipsy. Fungovalo to bez tady sedmnáct let,“ konstatuje Halíček.

S ukončením provozu bufetu nesouhlasí, jak vedení školy tak i samotní žáci. Ti dokonce zvažují sepsání petice.

„Chodila jsem tam vždycky, když jsem si doma zapomněla svačinu. Kupovala jsem si třeba rohlík nebo tatranku. Chodili jsme tam vždycky, když jsme měli hlad,“ vysvětluje jedna ze žákyň školy.

Ministerstvo školství zatím nevidí k zavírání bufetů důvod, kontrolovat dodržování vyhlášky sice úředníci budou, sankce ale ukládat ještě ne, jak vysvětluje ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD.

„Zatím se nic neděje a včas budeme provozovatele informovat. Budeme pomáhat, doporučovat, vysvětlovat. Nikdo se nemusí bát pamlskové vyhlášky nebo toho, že by školy neměly možnost udržet školní bufety,“ říká Valachová.

Vyhláška se týká pouze žáků plnících povinnou školní docházku, v původním plánu se přitom počítalo i se středoškoláky.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio