Nemocnice bez pacientů, jen s figurínami a simulátory. Bude sloužit medikům ke studiu

Vedle fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích vyroste do tří let ještě jedna. Bude stát téměř miliardu korun, bude mít porodnici i heliport, pacienti se v ní ale léčit nebudou.

Medici na Masarykově univerzitě se budou za tři roky učit v unikátní výukové nemocnici. Za téměř miliardu korun vedle Fakultní nemocnice Brno vyroste simulační centrum s vlastním heliportem, porodnicí nebo pitevnou. Živé pacienty tam ale nahradí figuríny a stroje. Studenti medicíny se na nich naučí třeba správné odběry krve.

„Naprosto drtivou většinu těch pacientů budou tvořit simulátory, počítače. Simulátor si představte jako panenku, která umí nějaké funkce - třeba pláč nebo krvácení. Ale malá část bude i s reálnými herci, kteří budou hrát pacienty,“ přibližuje garant projektu Petr Šťourač.

Simulační centrum bude podle něj sloužit výhradně výuce mediků, studentům zubního lékařství a budoucím zdravotním sestrám. Ostrý provoz v případě nouze neumožňuje legislativa, navíc v cvičné nemocnici bude chybět drahé vybavení, které by studenti nevyužili. Za téměř miliardu korun vznikne heliport, porodní sály nebo třeba urgentní příjem.

Simulační centrum vyroste v kampusu v Bohunicích

„V prvním ročníku se student potká například s pitvou, ve třetím a čtvrtém ročníku by se potkal poprvé s pacientem. V simulačním centru se potká se simulovaným pacientem a v těch nejvyšších ročnících, kdy se chodí na praxi do nemocnice, se setká s vlastní operativou, s některými obory jako anestezie, urgentní medicína, tedy medicína těch nejhůř nemocných,“ dodává Šťourač.

Součástí pětipatrové budovy v sousedství bohunické nemocnice budou i standardní pokoje pro pacienty nebo maketa sanitního vozu. Podle rektora univerzity Mikuláše Beka je dobře, když mají studenti možnost si vědomosti zkoušet v praxi.

„Tak jako v autoškolách je dnes standardní, že si budoucí řidič vyzkouší nejprve řízení na trenažéru, tak je dnes řadě západních zemí i na východ od nás vzdělávají medici na těch simulátorech, které jsou velmi sofistikované, používají velmi vyspělé výpočetní techniky, takže je simulace velmi věrná,“ dodal rektor.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio