Netradiční suvenýr z Kyjova: oficiální městský med

Kyjov má svůj med. V úterý ho včelař stáčel z úlů na střeše kulturního domu. Má sloužit jako netradiční dárkový předmět.

Z Kyjova si od příštího týdne návštěvníci mohou odvézt netradiční suvenýr - městský med.

Nektar na jeho výrobu donesly včely do dvou úlů, které stojí už měsíc na střeše kulturního domu. Radnici je zapůjčil jeden z místních včelařů, v úterý stáčel první letošní várku.

„Očekávám, že vytočíme okolo deseti kilo ze včelstva,“ odhadoval před začátkem stáčení včelař Rudolf Plachý.

Stáčení kyjovského městského medu

Z úlů vytahuje rámy, na nichž je vidět, že jsou ze dvou třetin zavíčkované. Odhaduje, že v každém z rámů je asi kilo medu.

Stáčení kyjovského městského medu

Rámy odváží včelař ke speciálnímu přístroji, medometu. Víčkovací vidličkou odstraňuje víčka na buňkách a vkládá rámy do medometu. „Z víček vystřikuje med na buben, po něm stéká a přes síta teče do nádoby,“ popisuje proces Plachý.

První med bude směsí snůšky z řepky a ovocných stromů. Pokud se sběr městského medu osvědčí, plánuje kyjovská radnice příští rok pořídit vlastní včely a rozšířit včelstvo až na šest úlů.

Stáčení kyjovského městského medu

„Chceme med využít jako originální propagační předmět pro naše hosty,“ vysvětluje mluvčí kyjovské radnice Filip Zdražil s tím, že radnice počítá se stáčením medu v průměru čtyřikrát do roka.

autoři: Štěpánka Kadlečková , ska
Spustit audio