Nezaměstnanost v Jihomoravském a Zlínském kraji neočekávaně klesla

Počet volných pracovních míst v Jihomoravském kraji se v září oproti předchozímu měsíci zvýšil o šest procent. Míra nezaměstnanosti tak na konci měsíce opět klesla, dosahuje 7,9 procenta. Také ve Zlínském kraji ubylo lidí bez práce, nezaměstnanost klesla o více než dvě procenta, na 6,9. Aktuálně je v regionu bez práce přes 28 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto)

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle ředitele jihomoravské pobočky úřadu práce Josefa Bürgera je to pozitivní zpráva, kterou ani úřednici neočekávali.

„Poprvé po dvou letech nedošlo v září k nárůstu nezaměstnanosti. Domníváme se, že to svědčí o postupném oživování pracovního trhu. Absolventů škol letos v evidenci přibylo o třetinu méně, než tomu bylo v předchozích letech,“ konstatuje Bürger.

Nezaměstnanost v září klesla, volných míst přibylo

Číst článek

Zlínský úřad práce také evidoval méně absolventů než v loňském roce, a to o šest set. Podle ředitelky krajské pobočky Úřadu práce Miriam Majdyšové je to i díky širší nabídce volných míst.

„Pracovní místa ve strojírenství, stále se požadují řidiči nákladních automobilů. Pokud se v nabídce objeví například místo v administrativě, tak to je tak rychle obsazeno, že statistika tato pracovní místa v podstatě ani neeviduje,“ dodává Majdyšová.

V Česku je bez práce zhruba 530 tisíc lidí, tedy o zhruba šest tisíc méně než v srpnu a o téměř třicet tisíc méně než v září loňského roku. Celkový podíl nezaměstnanosti klesl na 7,3 procenta. Počet volných pracovních míst naopak oproti srpnu stoupl o více než 1800.

Nezaměstnanost v Česku - vývoj od září 2013 do září 2014 | Foto: ČTK

Roman Verner, Tomáš Jelen, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme