Nové logo i písmo Masarykovy univerzity navrhlo Studio Najbrt

Úplně nový vizuální styl si ke stým narozeninám nadělí Masarykova univerzita. Jeho součástí je kompletní písmo vycházející z funkcionalistické tradice.

Dlouhých dvacet let, od návratu k původnímu názvu v roce 1990, používala Masarykova univerzita logo tvořené písmeny M a U obkroužené latinským nápisem Universitas.

„Současné logo vznikalo ve spěchu a je poplatné době, kdy se mnohé vysoké školy prezentovaly značkami ve tvaru pečeti, i když to v řadě případů nemělo žádnou historickou souvislost. Ke 100. výročí potřebujeme takové logo, které bude prezentovat moderního ducha a charakter naší univerzity,“ vysvětlil změnu rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Nový vizuální styl univerzity vznikl na základě dvoukolového výběrového řízení, které vyhrálo Studio Najbrt. Na jeho kontě je několikanásobné ocenění za Nejkrásnější knihu roku, za filmové plakáty i cena Czech Grand Design.

Koncept nového vizuálního stylu stojí na písmu a logotypu Muni. „Vychází z myšlenky funkcionalismu, meziválečné doby a ideálů, které si s nimi spojujeme. Myslíme si totiž, že se překrývají i s hodnotami Masarykovy univerzity. Proto je vizuální styl účelný a jednoduchý,“ vysvětlil Aleš Najbrt.

Totéž platí také pro originální monospace písmo, v němž každý písmový znak zabírá stejný prostor, což odkazuje na rovnost příležitostí a demokratičnost, jež jsou také doménou akademického prostředí.

Nové logo a písmo Masarykovy univerzity vytvořilo Studio Najbrt.

Jednotlivé prvky začne univerzita postupně používat od března příštího roku, první diplomy s novým logem dostanou absolventi na říjnových promocích.

autor: ska
Spustit audio