Nové urologické oddělení Baťovy krajské nemocnice ve Zlíně stálo osm milionů korun

1. leden 2014

Ve zlínské Baťově krajské nemocnici včera slavnostně zahájili provoz nového centralizovaného oddělení urologie. Podle lékařů a vedení nemocnice je to zcela zásadní krok ke zlepšení péče hned v několika směrech. Dříve totiž byly jednotlivé ambulance rozmístěny po celém, rozsáhlém areálu nemocnice. To v důsledku snižovalo kapacitní možnosti lékařů, nepřispívalo k pohodlí jejich ani pacientů a v konečném důsledku také velmi prodražovalo provozní náklady.

To se ale teď změní. Jak řekl primář urologického oddělení Baťovy nemocnice Jaroslav Hynčica, lékaři i pacienti najdou v novém bloku veškerou péči, od ambulantní až po operační sály. "Po mnoha letech se dostáváme do jednoho prostoru a jsme v případě potřeby schopni okamžitě jakýmkoli způsobem zasáhnout a nemusíme pacienta převážet přes celý areál nemocnice," vysvětluje primář Hynčica. Na oddělení se nachází dvě ambulance pro všeobecnou urologii, ambulance pro andrologii nebo endoskopický sál, ve kterém se provádějí výkony, které nepotřebují celkovou anestezii.

Zlínský hejtman Libor Lukáš, ve svém projevu při slavnostním přestřižení pásky, zabřednul do slavné minulosti Baťovy nemocnice, která se podle nejnovějšího usnesení Krajského zastupitelstva stane od Nového roku akciovou společností. "Vrátil jsem se k panu řediteli Albertovi, který byl velmi významným mužem Baťovy nemocnice a pýchou v oblasti zdravotnictví v České republice. Ten razil heslo, že se má vše organizovat, proto jsem řekl zastupitelům, že chceme - li zlepšit pro pacienta podmínky v našich nemocnicích, nezůstávejme stát tam, kde rok čtyřicet sedm velmi přibrzdil české zdravotnictví a centrální způsob řízení se neukázal být tím nejlepším řešením.

Osobní vztah k tomuto nově vybudovanému oddělení má i ředitel Baťovy krajské nemocnice Pavel Calábek, jehož tatínek oddělení urologie v tamním zařízení založil a vybudoval ho na úroveň kliniky. "Urologie má nadregionální úroveň v Baťově nemocnici a zaslouží si kvalitní prostředí. Vybudování nového oddělení je nejen pozitivní krok vůči pacientům, ale přinese hlavně zlepšení úrovně lékařské péče v zařízení," dodává ředitel Calábek.

autor: Helena Simerská
Spustit audio