Novou stezku, nesoucí jméno pátera Vincence Ševčíka, otevřeli v Boskovicích

V Boskovicích turisté otevřeli novou trasu, která spojuje město s výletním místem Andělka nedaleko Kladorub u Letovic. Stezka nesoucí jméno pátera Vincence Ševčíka je dlouhá přes deset kilometrů, vede například kolem kaple sv. Otýlie a míjí paleontologické naleziště u Bačova a agrocentrum Ohrada ve Vískách. Trasu vyznačil klub Českých turistů a podíleli se na ní okolní obce a hlavně město Boskovice.

Na stezku turisty navede rozcestník ve městě. Ta správná šipka směřuje na sever do údolí Malé Hané a značení je zelenou barvou. "Trasa vede jednak přírodou a samozřejmě se nevyhneme ani silnici, například mezi Sudickým dvorem a Bačovem,"říká boskovická místostarostka Jaromíra Vítková. Z Boskovic po zhruba třech kilometrech chůze dojdete nejprve ke kapli sv. Otýlie. Tu nechal v roce 1751 postavit ranhojič a lazebník Jak Krol z Boskovic a ne jen tak náhodou. Přímo pod kaplí totiž vyvěrá pramen, který má podle pověstí léčebné účinky.

Od kaple sv. Otýlie pak stezka vede kolem takzvaného Sudického dvora, který po staletí sloužil jako hospodářský objekt majitelům boskovického panství. O další dva kilometry dál se pak nachází paleontologické naleziště Na skalkách nedaleko Bačova, které je přírodní památkou. Právě tam ve dvacátých letech minulého století objevil Karel Augusta otisky permských krytolebců ryb a rostlin.

Celá stezka je pojmenovaná po páteru Vincenci Ševčíkovi, což byla také významná osobnost své doby. "Bylo to na konci 19.století, páter Ševčík působil jako duchovní v Boskovicích, ve Vískách a v Černé Hoře. Byl to velmi vzdělaný a moderní člověk, který přispěl k rozvoji školství," doplňuje boskovická místostarostka Jaromíra Vítková. Podle jejích slov se páter Ševčík zasloužil například o stavbu gymnázia v Boskovicích, stal se zakladatelem první akciové společnosti Sladovnické a pivovarnické v Černé Hoře a jeho dalšími záměry byla doprava a zpřístupnění tohoto regionu, což bohužel přerušila jeho smrt.

autor: Michal Záboj
Spustit audio