Nový rok někde přivítají bez ohňostrojů, třeba na Hostýně v tichu baziliky

29. prosinec 2016

Silvestrovská bujarost se spoustou petard a rachejtlí se několika místům vyhne. Například ve Vrběticích na Zlínsku znovu platí žádost policie efekty vůbec nepoužívat a svatohostýnská bazilika se s prvními minutami nového roku stane dějištěm tradiční mše.

V okolí Vrbětic jsou lidé se zákazem smířeni. Policejní pyrotechnici stále čistí tamní muniční areál od zbytků střeliva. To je na obrovském území stále rozházené po explozi zbrojních skladů před dvěma lety.

Pyrotechnici proto musí prověřit každou nenadálou explozi. Lidé dotčení tragédií jsou navíc na exploze stále citliví. „Kdo přesto v okolí plánuje ohňostroj, měl by o něm informovat policii,“ upozorňuje policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Na půlnoční mši míří zvláštními vlaky tisíce lidí
Naopak na Hostýně udrží maximální klid kvůli duchovním okamžikům. Na Silvestra se tam totiž kvůli půlnoční mši tradičně vypraví až tisíce lidí – část na vrchol dorazí speciálními autobusy od mimořádných vlaků, další dokonce pěšky.


Na Hostýn věřící dopraví zvláštní vlaky i autobusy
* Na tradiční Novoroční mši na Svatém Hostýně míří několik zvláštních vlaků z různých míst Moravy. Zvláštní spoj vyjede z Brna (20:25) a zastaví také v Rousínově, Lulči, Vyškově, Ivanovicích na Hané, Nezamyslicích a v dalších místech. Další spoj vyjede ve 21:45 z olomouckého hlavního nádraží přes Grygov, Brodek u Přerova a Přerov. Další zvláštní vlaky zamíří pod Hostýn také z Hodonína (20:13), z Velké nad Veličkou (20:29), z Bojkovic (20:25) nebo z Bylnice (20:07). Mají na svých trasách řadu zastávek na jižní a východní Moravě.
* Z Bystřice pod Hostýnem přímo na Hostýn pojedou od 20:00 do 23:15 zvláštní autobusy, které po půlnoční mši odvezou poutníky i zpět k vlakovému nádraží.
* Zvláštní vlaky se z Bystřice pod Hostýnem vracejí po třetí hodině nad ránem, do cílů dojedou okolo páté hodiny ranní.

Program pro věřící na Hostýně vypukne už odpoledne. Ve 23:00 začíná v bazilice Nanebevzetí Panny Marie adorace, čtvrt hodiny před půlnocí děkovné Te Deum a svaté požehnání. A o samotné půlnoci zahájí mši arcibiskup Jan Graubner.

Úplně bez ohňostrojů se ale ani Hostýn neobejde. „I když lidé vnímají mimořádnost chvíle, oslavy v okolí nelze přehlédnout ani přeslechnout. A mnozí si také svůj ohňostroj přinesou,“ svěřila se pravidelná návštěvnice Tereza Bouchalová.

Kdo by chtěl zůstat úplně bez rušení ohňostrůjnými efekty, musí si vybrat odlehlou samotu nebo dobře izolované místnosti, nejlépe v podzemí.

Bratislavský experiment: naprostý zákaz ohňostrojů
Lidé toužící po tichu mají šanci si vyzkoušet ještě jeden experiment kousek za hranicemi Moravy. V Bratislavě platí od 1. listopadů úplný zákaz ohňostrojů, a to včetně Silvestra. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 500 euro.

Tamní zastupitelé na zákaz kývli, protože omezuje hluk, možná zranění a stres seniorů či těhotných žen, ale také domácích zvířat.

I bratislavský zákaz má výjimku. Týká se profesionálních ohňostrojů, scénické pyrotechniky a prskavek.

autoři: rv , Miloš Šenkýř
Spustit audio