Nový zákon má omezit černý trh s vínem, podle vinařů půjde snadno obejít

Prvního dubna vejde v platnost novela vinařského zákona. Ta má podle ministerstva zemědělství výrazně omezit černý trh s vínem a také jeho pančování. Podle Vinařské asociace má ale novela řadu vad, především má obsahovat nepřesné definice. Normu tak prý lze lehce obejít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víno, vinárna (ilustrační foto)

Víno, vinárna (ilustrační foto) | Foto: stock exchange

„V zákoně je to napsané tak nepřehledně, že z klasických malých vinařů nikdo nerozumí tomu, co by vlastně měl či neměl od 1. dubna splňovat,“ říká Václav Rusnok ze Sdružení obchodníků s vínem a vinoték.

Sudové víno se podle novely smí prodávat pouze u výrobců nebo dovozců vína. Výrobcem ale bude i ten, kdo si ho nechá vyrobit, tedy například vinotéka. A právě tato definice není zcela jednoznačná, jak dodává místopředseda vinařské asociace Jiří Maděřič.

„Protože definice výrobce nezahrnuje plnění nebo označováni produktů, tím pádem vinotéka může naplnit víno do petek, opatřit jednorázovým uzávěrem a nalepit etiketu. Nemusí být ani registrována jako prodejce sudových vín – to je podle nás problém. Máme strach, aby toho nebylo zneužíváno,“ vysvětluje.

Slovenští vinaři se chtějí ozbrojit. Potýkají se s extrémními nálety špačků

Číst článek

Zákon podle něj navíc zvýhodňuje zahraniční dovozce na úkor tuzemských vinařů. To ale ministerstvo zemědělství popírá. „Příjemci zahraničního nebaleného vína si ho nechají dovést na své jméno. Výrobci i příjemci nesou plnou zodpovědnost za kvalitu vína. V případě jakéhokoliv falšování se už nebudou moci vymlouvat na nejrůznější překupníky vína, ale postih půjde přímo za nimi,“ říká mluvčí resortu Markéta Ježková.

Svaz vinařů vnímá současné znění novely jako kompromisní řešení, čeká také na vydání prováděcí vyhlášky, která se v těchto dnech na půdě ministerstva dokončuje. I ta by podle prezidenta svazu Tibora Nitraye měla v orientaci mezi paragrafy pomoci.

„Samozřejmě si umíme představit i lepší režim prodeje vína, ale berme to tak, že nic lepšího teď dohodnout nešlo. Valná hromada mě nicméně pověřila, aby Svaz vinařů v průběhu tohoto roku vyhodnocoval dopady a eventuálně připravoval návrhy opatření, které by mohli přispět (k nápravě),“ vysvětluje Nitray.

Novela od 1. dubna zavádí také přechodné šestiměsíční období, ve kterém se všichni prodejci sudového vína musí zaregistrovat. Pokud tak neudělají, od 1. ledna následujícího roku takzvanou sudovku prodávat nesmí.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme