Obětují jednu hodinu týdně. Dobrovolníci pomáhají seniorům v domovech

6. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Seniorům, kteří žijí v domech s pečovatelskou službou na Uherskobrodsku, pomáhají dobrovolníci. Ti s lidmi v domech tráví volný čas, čtou s nimi knihy nebo si jenom hodinu týdně povídají.

Charita na Uherskobrodsku tak nyní hledá další dobrovolníky, kteří by mohli právě jednu hodinu týdně věnovat lidem v domovech. Pro běžného člověka v plné síle podle pracovníků Charity hodina příliš neznamená, pro osamělé seniory je ale i tak krátká přítomnost dalšího člověka významná.

„Dobrovolníci nenahrazují sociální pracovníky. Ani nemůžou, protože nemají odpovídající vzdělání a proškolení,“ říká Jana Haluzová z uherskobrodské Charity. Dobrovolníci absolvují základní kurz a pak chodí do center číst knížky, povídat si s lidmi nebo jim být k ruce a rozveselovat je.

Patnáctiletá Amalie Rolincová takto chodí několikrát týdně po škole do Domova pro seniory v Nivnici. „Sejdeme třeba v jídelně a cvičíme paměť,“ říká mladá dobrovolnice.

Tvořivé dílny pro seniory s dobrovolníky.

Podobně jako Amalie Rolincová může pomáhat každý. Dobrovolníkem může být kdokoliv bez ohledu na věk nebo povolání. Třeba i senioři, kteří už do zaměstnání nechodí a chtějí být i nadále platní.

Na Charitu chodí hodně žádostí, ne každý dobrovolník ale u práce vydrží. „Méně dobrovolníků je potřeba v Uherském Brodě, více v těch menších obcích. Dobrovolníky máme v Nivnici, ale i v domovech ve Vlčnově, Horním Němčí, Strání, Bánově nebo Slavkově,“ říká sociální pracovnice a koordinátorka dobrovolníků Jana Haluzová.

Spustit audio