Objížďka Černé Hory pro kamiony povede přes Olomouc

27. červenec 2017

Uzavřený most na obchvatu Černé Hory na Blanensku přivedl tisíce aut denně přímo do centra městysu. Postavit nový most bude trvat až do konce příštího roku. Jak lidem v Černé Hoře ulevit se řešilo včera na schůzce policistů, silničářů i zástupců radnice.

Na hlavním tahu mezi Brnem a Svitavami začne platit zákaz průjezdu těžkých aut. Včera se na tom dohodli policisté, silničáři a zástupci městysu Černá Hora. Na jeho obchvatu je v havarijním stavu most a všechna auta přejíždějí přes centrum obce. Intenzivní provoz ohrožuje stavby i inženýrské sítě. Objížďka pro nákladní auta povede po dálnicích přes Olomouc a bude o šedesát kilometrů delší.

Kdy začne omezení platit, zatím není jasné. Účastníci středeční schůzky rozhodli, že takto rozsáhlou objízdnou trasu pro tranzitní kamionovou dopravu začnou dopravní inženýři okamžitě připravovat.

Nebude to vůbec jednoduchý proces, protože trasa má vést přes dva další kraje kromě toho Jihomoravského. To znamená, že o vedení této objížďky bude rozhodovat ministerstvo dopravy a ministerstvo vnitra a vyjadřovat se k ní budou samozřejmě i krajské úřady Olomouckého a Pardubického kraje. Jednání potrvají podle Lubomíra Sedláka z jihomoravského ředitelství policie několik týdnů.

Uzavřený most byl v havarijním stavu.

Policisté a silničáři v podstatě vyšli vstříc požadavkům černohorské radnice. Právě extrémní nárůst intenzity těžké kamionové dopravy v centru Černé Hory je to hlavní, na co si místní politici stěžují.

Obyvatelé Černé hory teď nemají nijak snadný život. Kromě neustálého hluku z dopravy trvá chodci klidně i pět minut, než se mu podaří silnici přejít.

Policisté ve středu mimo jiné rozhodli o tom, že důkladně prověří celou délku průtahu Černou Horou a vytipují místa, kde by šlo vyznačit provizorní přechody pro chodce. Zatím je totiž v celém městysu jen jeden. Další požadavky místních – například na zřízení semaforů u toho jediného přechodu – zatím policisté nevyslyšeli.

Už od minulého týdne, kdy silničáři uzavřeli obchvat Černé Hory a převedli veškerou dopravu do centra městysu, tak už od minulého týdne u toho přechodu posílili hlídky a hlavně v dopravních špičkách usměrňují řidiče, aby lidem skutečně zastavovali.

Obchvat Černé Hory bude mimo provoz nejméně do konce příštího roku, než silničáři zbourají stávající a postaví nový most.

autor: jel
Spustit audio