Oblíbený park v Brně stále není zkolaudovaný. Problém mají vyřešit keříky zimostrázu

Brněnští radní schválili úpravy, které by měly vyřešit problémy s kolaudací parku před Janáčkovým divadlem. Stavebnímu úřadu překáží vyšší schody, řešením by měly být keříky zimostrázu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Park a prostranství před Janáčkovým divadlem v Brně se ani za téměř dva roky nepodařilo zkolaudovat.

Park a prostranství před Janáčkovým divadlem v Brně se ani za téměř dva roky nepodařilo zkolaudovat. | Foto: Fotobanka Profimedia

Další milion korun si vyžádají úpravy parku a prostranství před Janáčkovým divadlem v Brně. Plocha s osvětlenou vodní stěnou je otevřená už téměř dva roky. Pořád ale není zkolaudovaná. Stavební práce, které mají schválení k provozu umožnit, v úterý schválili radní.

Podle stavebního úřadu se výsledná stavba liší od schváleného projektu pro stavební povolení. Při slavnostním otevření na podzim roku 2014 třeba chyběla zábradlí u několika schodišť. Ta už magistrát nechal přidělat.

Největší problém je ale u hlavního trávníku, ze kterého se v letních měsících velmi rychle stalo oblíbené místo pro setkávání nebo pikniky. Trávník však není vodorovný, je na něm několik schodů, které mají připomínat mořské vlny.

Park před Janáčkovým divadlem v Brně není stále zkolaudován. Kvůli výšce teras

Číst článek

Stavebnímu úřadu samotné terénní zlomy nevadí. Stavebníci se ale odchýlili od původního projektu a udělali schody o deset centimetrů vyšší. Podle stavebního úřadu jsou to už terasy, u kterých je nebezpečí pádu a musí tam proto být zábradlí.

O tomto detailu město se stavebním úřadem diskutovalo skoro dva roky. Park přitom prakticky celý loňský rok fungoval bez souhlasu stavebního úřadu a tedy jako stavba, kam by nikdo neměl chodit. Od konce loňského roku úřad vydal povolení předběžného užívání stavby.

Se stavebním úřadem se zástupci magistrátu domluvili na jiném řešení. Aby se snížila výška jednotlivých teras, vysadí město pod každou z nich keříky zimostrázů. S trochou nadsázky proto, aby případný pád z toho asi šedesáticentimetrového schodu byl do měkkého.

Velkou část toho milionového rozpočtu na odstranění nedostatků spolknou nutné úpravy závlahového systému. Podle vedení města by vše mělo být hotové do konce roku.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme