OBRAZEM: Ježek v kleci vyrobený z vosku, japonské kumiki i nemožné předměty

V brněnském Vida centru vystavují hlavolamy. Některé jsou určené už pro děti od tří let.

Ježky v kleci, Rubikovy kostky, ale i další hlavolamy připravili pro návštěvníky ve Vida! centru na brněnském výstavišti. Hosté uvidí třeba takzvané nemožné objekty.

Známé hlavolamy v různých variacích, obří verze hlavolamů k vyzkoušení i předměty, které jste nejspíš nikdy neviděli. Vida centrum nabízí výstavu hlavolamů, která zabaví už děti od tří let.

Ježci v kleci z různých netradičních materiálů.

„Jednu část tvoří skleněné vitríny, které obsahují různé typy hlavolamů. Celkem jsou jich přibližně dvě stovky. Jsou tu raritní i sběratelské kousky ze sbírky Josef Hordiny, který nám exponáty zapůjčil,“ popisuje koordinátorka expozice Martina Nekolová.

Ježek v kleci vyrobený z vosku.

V pěti vitrínách si návštěvníci mohou prohlédnout různé verze ježků v kleci, Rubikovy kostky. Ale i méně tradiční hlavolamy.

Japonské hlavolamy kumiki – nejsou spojené žádnou kovovou částí a přesto drží pohromadě.

„Jsou tady japonské hlavolamy kumiki. Jsou zajímavé tím, že se skládají čistě ze dřeva a nemají žádné kovové části, které by je spojovaly, a přesto drží pohromadě. Na co návštěvníci jindy běžně nenarazí jsou nemožné objekty. To jsou převážně lahve, v nichž jsou umístěné předměty, které se do nich z našeho pohledu hrdlem nemohou dostat. V případě těchto hlavolamů je účelem přijít na to, jak se předmět dostal dovnitř do lahve,“ doplňuje Nekolová.

Nemožné objekty.

K dispozici je také zhruba deset prostorových hlavolamů, které jsou o něco větší než obvykle. Kromě nich si mohou návštěvníci vyzkoušet i logické stavebnice označované jako „smartgame“. Některé jsou určené už pro děti od tří nebo čtyř let.

Prostorový hlavolam.
Hlavolam je pomocí šňůrek třeba rozpohybovat tak, aby se kulička dostala do jamky.
Edisonovo vlákno. Cílem je projet jím bez dotyku.

Hlavolamy si návštěvníci prohlédnou a vyzkoušejí do 3. září.

autoři: ska , Pavlína Hornová
Spustit audio