OBRAZEM: Zpátky v čase se vrátíte na retrostatku mezi předměty z 50. až 80. let

17. červenec 2017

Vzpomínáte s nostalgií na hračky ze svého dětství nebo první černobílý televizor? Sběratel z Brna sehnal stovky předmětů z minulého století a nedávno otevřel muzeum.

Ještě před lety byly v domácnostech běžné pevné linky, pamětníci si možná vzpomenou na oranžové telefony s ciferníkem.

Dnes jsou podobné předměty vášní sběratelů a v Brně dokonce nově otevřelo retro muzeum, které schraňuje stovky předmětů z let padesátých až devadesátých. Vedle desítek televizorů a rádií jsou k vidění staré fény, ale také třeba dózy na kakaa nebo hračky.

Na půdě velkého statku se tak návštěvníci mohou vydat na cestu zpět v čase a připomenout si věci, které znají ze svého mládí či dětství.

Pamatujete si blechy? Nebo jste raději cvrnkali hliněné kuličky?

I když si tady lze prohlédnout desítky televizorů, Lukáš Fajtl si nejvíce cení první československé černobílé televize Tesla 4001, která před sebou má lupu zvětšující obraz.

První československá televize Tesla 4001 je nejvzácnějším úlovkem Lukáše Fajta.

Sběratel ale začínal jinými kusy – dózami a starými auty. „První byly plechovičky, auta. Potom krabičky od bonboniér. Ty věci byly tak líbivé, že už potom nešlo odolat a nebrat další věci. Potom přibyly vysavače, televize, rádia a nakonec se z toho stalo to, že jsme začali dělat celé kóje, kde stála hospoda, obchod a drogerie,“ popisuje vývoj své vášně Fajtl.

Návrat do školních lavic pod dohledem prezidentů.

Na statku najdete také kadeřnictví, do kterého nejnovějším přírůstkem přispěla jedna z návštěvnic. „Paní se přišla podívat k nám do muzea a viděla, že máme kadeřnictví, ale chybí nám kadeřnické křeslo, místo něj byla jen nějaká podivná stolička. Tak řekla, že má doma křeslo, které nám datuje,“ vypráví majitel muzea.

Historické vysavače.

Většina návštěvníků má při pohledu na věci, které byly součástí jejich života před desítkami let, slzy v očích. Nostalgický výlet si mohou lidé dopřát každou sobotu od 10 do 17 hodin, prohlídky v jiné dny si mohou telefonicky domluvit.

Kuchyňští pomocníci tak, jak vypadali v druhé půli 20. století.

Na dvoře statku lidé uvidí historickou trafiku nebo také opravené trabanty a další historická auta.

K vidění jsou i původní balení některých potravin.
Původní trafiky bývají k vidění dodnes, ale na retrostatku nesmí chybět
Socialistické vlastnictví už naštěstí patří jen do muzea.
Nechybí ani dobové automobily
autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio