Obviněný Dahlgren bude vydán do Česka. Soud zamítl jeho odvolání

Americké úřady zřejmě vydají Kevina Dahlgrena do České republiky. Potvrzují to dokumenty ministerstva spravedlnosti i zahraničí vydané poté, co Nejvyšší soud ve Washingtonu zamítl další Dahlgrenovo odvolání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nebezpečný podezřelý Kevin Dahlgren

Nebezpečný podezřelý Kevin Dahlgren | Foto: Policie ČR

Ze soudních záznamů o případu Kevina Dahlgrena vyplývá, že jak americké ministerstvo spravedlnosti, tak i ministerstvo zahraničí potvrdily, že z jejich pohledu neexistují žádné překážky pro to, aby 21letý Američan byl vydán do České republiky – a to i přes pokračující odvolací řízení ohledně stížnosti na zákonnost Dahlgrenovy vazby ve Spojených státech.

Ministerstvo spravedlnosti v dopise odvolacímu soudu ve Virginii připomíná, že všechny soudy, na které se Dahlgren obrátil, zamítly jeho žádost o přerušení extradičního řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Američan Kevin Dahlgren podezřelý ze čtyřnásobné vraždy by mohl být vydán ze Spojených států do České republiky. Více od Lenky Kabrhelové

Ministerstvo zahraničí pak připomíná, že náměstek ministra zahraničí podepsal dokument opravňující k Dahlgrenovu vydání.

Nic mu tedy v cestě nehrozí. Americké úřady ho mohou do Česka vydat prakticky kdykoli.

Dahlgrenův český advokát pro ČTK uvedl, že vydání svého klienta do Česka očekává v řádu dnů nebo hodin. Oficiální zprávy o tom ale nemá.

Mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová potvrzuje, že o Dahlgrenově vydání už jednají s úřady Spojených států:

„Ministerstvo spravedlnosti může potvrdit velmi intenzivní jednání s americkou stranou. Nicméně další detaily extradice v tuto chvíli z důvodu bezpečnosti akce nemůže komentovat. V případě příletu by byl Kevin Dahlgren zřejmě vydán k Městskému soudu v Brně a ten by rozhodoval o jeho případném vzetí do vazby.“

Případné soudní řízení v České republice by sledovala americká ambasáda. Pokud by byl Dahlgren odsouzen, ambasáda ho prý bude informovat o tom, jak zažádat o odsloužení trestu ve Spojených státech.

„Pokud bychom na garanci přistoupili, tak bychom jí potom byli vázáni,“ vysvětluje právník Miroslav Krutina.

Dahlgren je v Česku obviněný ze čtyřnásobné vraždy. Podle úřadů měl v květnu 2013 zavraždit v Brně Ivanovicích čtyřčlennou rodinu své příbuzné.

Po činu podle českých úřadů odjel do Vídně, odkud se vrátil do Spojených států. Už během letu se posádka dozvěděla, že má na palubě možného vraha, a na letišti na něj proto čekala FBI.

O motivu se zatím jen spekuluje. Mohlo by jím být dědictví, které dostala jen česká část rodiny. V případě uznání viny hrozí Dahlgrenovi až doživotí.

Lenka Kabrhelová, David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme