Obyvatele Zděchova ruší řev lvů, lidé sepisují petici proti jejich chovu ve vesnici

Michal Prášek si přivezl lva do obce Zděchov na začátku srpna bez povolení veterinární zprávy. I kotec pro lva postavil bez stavebního povolení. Nyní má již lvy tři a čelí trestnímu oznámení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lvi ve Zděchově

Lvi ve Zděchově | Foto: Jakub Jetmar

To na něj podal starosta obce Zděchov Tomáš Kocourek. Ten s přítomností lva v obci nesouhlasí. Také se mu nelíbí postoj majitele, který mu při stavbě kotce řekl, že to bude jen zahradní domek.

Řízení proti Práškovi vedou také veterinární správa a stavební úřad ve Vsetíně. Stavebnímu úřadu se nelíbí, že na postavení kotce s výběhem neměl majitel potřebná povolení. Ve správním řízení mu hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Muž na Valašsku chová na zahradě lvy, chybí mu však nezbytná povolení. Tématem se zabýval Jakub Jetmar.

O povolení k chovu lvů Prášek veterinární správu požádal v půlce července, to mu ale bylo zamítnuto kvůli technickým nedostatkům.

Kotec s výběhem musí podle ředitele Krajské veterinární správy ve Zlíně Františka Mahdalíka zabránit zvířatům v útěku, pokrýt fyzické a biologické potřeby a nesmí ohrozit zdravotní stav zvířat. To však výběh pana Práška nesplňuje. Povolení pro chov lvů mají ve Zlínském kraji podle Mahdalíka pouze 2 chovatelé. Na celé Moravě je jich 20. Připouští však, že mohou být i další chovatelé, kteří chovají lvy bez povolení.

Nyní již pan Prášek chová na své zahradě 3 lvy. Dvousetkilového šest let starého Fufíka a dvě mláďata. A stále bez povolení. Tvrdí, že si všechna povolení zařídí dodatečně. Hají se tím, že zvířata musel přivézt dříve, protože ho tlačil čas.

Jeho postup se vůbec nelíbí obyvatelům obce. „Nejsme tomu rádi, protože ten lev strašně řve, řve večer, řve v noci, řve ráno a ruší nás tady. Takže v každém případě budeme rádi, když odpluje tam, odkud připlul,“ stěžuje si paní Eva. Proti přítomnosti lvů v obci vznikla v minulých dnech petice.

Chovatel šelem z brněnské zoo Jaroslav Jasínek dává místním za pravdu: „Když má někdo lvy, tak o tom se ví. Ten lev zařve, tygr taky. Ta puma hlasitostně není tak hrozná. Když má někdo uzavřený dvůr, tak o tom nikdo nemusí ani vědět.“

Lvi se mezitím stali atrakcí. Podívat se na něj jezdí lidé z celého okolí. Prohlídka je však možná pouze za přítomnosti chovatele.

Jakub Jetmar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme