Obyvatele Zlína čeká první referendum v historii města, rozhodovat budou o hazardu

Obyvatelé Zlína budou v referendu rozhodovat, jestli ve městě zruší hazard. Je to vůbec první referendum v historii. Aktivisté chtějí úplný zákaz výherních automatů a videoterminálů. Petici Zlín bez hazardu podepsalo více než sedm tisíc lidí. Město ale chce hazard částečně zachovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Referendum o hazardu

Referendum o hazardu | Foto: Český rozhlas

Hazard ve městě nabízí asi 80 podniků, ve kterých je dohromady necelá tisícovka hracích míst. Zjednodušeně řečeno je to 80 obyvatel, včetně dětí, na jeden automat.

Ze zmíněných podniků je šest kasin, zbytek jsou herny, restaurace, bary a podobně. Zajímavé je, že i na parcele, na které je dle katastru nemovitostí zbořeniště, je zaregistrováno 17 herních zařízení.

Město chce hazard částečně zachovat. Ročně z něj totiž získá asi 60 milionů korun. Peníze ale podle aktivistů, kteří proti hazardu brojí, nemohou vyvážit negativní dopad gamblerství.

Většinou je provozovatelem větší firma, která vyřídí povolení a zařízení do podniku umístí.

Kde se ve Zlíně provozuje hazard? Červeně jsou značená kasina, modře jsou ostatní podniky s výherními automaty.

Konkrétně ve Zlíně má nejvíc hracích zařízení či míst firma Synot tip, která patří senátorovi Ivo Valentovi z nedalekého Uherského Hradiště. Jde o necelých 300 zařízení.

Následují ji s přibližně polovičním počtem firmy Bonver Win a AUTO games. Není ani výjimkou, že se na jednom místě sejde víc provozovatelů.

Tyto data zveřejnilo ministerstvo financí, které uděluje povolení.

Hlasování v referendu je organizováno ve stejných volebních místnostech, které obyvatelům slouží i při hlasování u voleb. Hlasovací lístky ale získají až na místě.

Referendum začne v osm hodin ráno a skončí ve 20 hodin. Výsledek referenda je pro zastupitelstvo závazný v případě účasti alespoň 35 procent voličů.

Eliška Malínská, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme