Ochránci: Pálavě i letos nejvíce škodí cyklisté

9. září 2005

Ochránce přírody na Pálavě trápí už několik let cyklisté. Ti se totiž na svých bicyklech vydávají i napříč oblastmi, kde je jízda na kolech přísně zakázána. Vyznavačům cykloturistiky se to samozřejmě příliš nelíbí. Řada z nich je přesvědčena, že nejde o nutnou ochranu přírody, ale zbytečné omezování lidí. Naopak Správa chráněné krajinné oblasti trvá na tom, že jízda na kole v některých oblastech Pálavy ji může vážně poškodit.

Jižní Moravu protkala v poslední době řada cyklotras a mnohé z nich protínají také Mikulovsko v těsném sousedství Pálavy. Do nejpřísněji chráněných oblastí s mnoha vzácnými živočichy a rostlinami ale cyklisté nesmí. Jízdní kola jsou totiž podle Jiřího Matušky, který je vedoucím Správy chráněné krajinné oblasti, pro Pálavu velmi nebezpečné. "Cyklisté ohrožují přírodu převážně v tom, že chtějí na vybavených kolech sjet i ty strmé svahy, které tady na těch kopcích máme a kudy vede červená turistická pěší stezka. Při těch sjezdech samozřejmě musí dobržďovat. Při dobržďování vznikají na mělké vrstvě půdy na vápenci erozní rýhy. Do nich postupně přichází voda z dešťů a po několika měsících takového zatěžování té půdy se nám najednou objeví holá skála," vysvětlil.

Mnozí vyznavači cykloturistiky o zákazu jízdy po pálavských svazích vůbec netuší. Většině z nich není toto přísné pravidlo po chuti. Jen málokdo uznává, že jízdní kolo může vzácnou pálavskou přírodu poškodit. Drtivá většina návštěvníků je přesvědčena, že zákaz není na místě. "Jenom tím, že projíždím Pálavou na kole, přírodu určitě nepoškodím," řekla jedna z oslovených Českému rozhlasu Brno v anketě natočené v ulicích Mikulova. "O tom, že se nesmí na Pálavě jezdit na kole, nevím. Ale lidé tam jezdí," odpověděla jiná žena. Další však má opačný názor: "Já si myslím, že tady na kolech nemají co dělat. My máme taky kola, ale jezdíme výhradně po cyklistických stezkách. Myslím si, že by si to tady každý měl projít pěšky. Taky by víc viděl."

I pěší turisté dokážou Pálavu potrápit. Mezi jejich hlavní prohřešky patří podle Správy chráněné krajinné oblasti rozdělávání táboráků a odhazování odpadků. Dalšími problematickými návštěvníky jsou paraglajdisté, kteří se navzdory zákazu snaží využít Stolovou horu jako odraziště pro své lety. V poslední době čelí kopce i náporu jezdců na koních. Kvůli počtu jsou ale podle ředitele Správy Jiřího Matuška pro místní přírodu největším nebezpečím právě cyklisté. "Ti cyklisté mají potřebu dojet do těch nejkrajnějších pozic a míst v této rezervaci a ohrožují nejen chráněnou přírodu, ale ohrožují i ostatní, zejména pěší turisty."

Podle ředitele Správy CHKO Pálava Jiřího Matušky se on i strážci přírody snaží většinu případů porušení pravidel pro chování na území Pálavy vyřešit domluvou. V některých případech ale ukládají blokové pokuty. Tam, kde dojde k opravdu závažnému konfliktu, zahajuje Správa správní řízení s vyšší sankcí.

autor: hon
Spustit audio