Omlazující krémy možná vydrží déle. Vědci z Brna dokázali stabilizovat růstové proteiny

Krémy, které slibují omlazení pleti, jsou lákavé. Přípravky, do kterých výrobci přidají růstové proteiny, vyjdou i na tisíce korun. Účinné jsou přitom jen pár hodin. Vědcům z Brna se nyní podařilo životnost proteinů prodloužit na několik dnů až týdnů. Krémy tak vydrží po otevření déle i bez přidání konzervantů. Objev by mohl pomoci také v medicíně při hojení ran nebo výzkumu kmenových buněk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plastická oprace, žena, obličej

plastická oprace, žena, obličej | Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ve chvíli, kdy otevřete kelímek s krémem na obličej, začíná ubíhat doba jeho trvanlivosti. Firmy proto do krémů přidávají konzervanty. Ty ale mohou škodit zdraví. Tým Veroniky Štěpánkové přišel na způsob, jak prodloužit životnost krémů i bez přidání problematických látek.

Tým vědců na lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně dokázal upravit vlastnosti významné složky krémů, konkrétně růstového proteinu. Kosmetický přípravek pak vydrží déle a navíc je přírodnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vědci z Brna našli způsob, jak prodloužit životnost růstových proteinů. Podrobnosti přinesla redaktorka ČRo Tereza Kadrnožková

„Prodloužili jsme, my tomu říkáme poločas života proteinů, až pětkrát,“ říká vedoucí projektu Veronika Štěpánková. Proteiny prý nyní místo několika hodin vydrží stabilní několik dnů až týdnů.

Využití růstových proteinů se podle Štěpánkové neomezuje jen na kosmetiku. „Například v lékařství při regeneraci poškozených tkání, při popáleninách nebo jiných zraněních.“

Objev by mohl znamenat přelom i pro pěstování kmenových buněk. Růstové proteiny totiž udržují kmenové buňky v základním nediferenciovaném stavu a to by mohlo vědcům přinést úplně nové možnosti jejich výzkumu.

Největší zájem o výzkum mají podle Štěpánkové dermatologické firmy. Má to ale háček. V kosmetickém průmyslu jsou proteiny vystaveny mnohem jiným podmínkám než v laboratoři. Působí na ně například vyšší teploty a některé organické látky.

„I když třeba v laboratoři prokážeme, že jsou proteiny aktivní a mají perfektní funkce, tak přenesení do kosmetického průmyslu většinou selhává na stabilitě,“ vysvětluje vědkyně.

Protože cesta od základního výzkumu například k výrobě krému je dlouhá a nákladná, projekt Enantis se přihlásil o podporu z evropských fondů. Jako jeden ze čtyř z Česka uspěl.

Podle Davida Uhlíře z Jihomoravského inovačního centra jde o mimořádný úspěch:

“Obtížnost získání je poměrně značná, protože konkurence je celoevropská, žadatelů je hodně. V důsledku toho ta úspěšnost není příliš vysoká, pohybuje se pod deseti procenty.“

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme