Oslavy 100 let Československa a 90 let výstaviště budou stát 150 milionů korun

25. červenec 2017

Brněnští zastupitelé dnes schválili peníze na oslavy 90 let od založení výstaviště a zároveň 100 let od založení Československa. Výstavní akce se má na výstavišti konat příští rok.

Ke stému výročí od založení Československa připravuje město Brno velkou výstavní akci na tamním výstavišti. Brněnští zastupitelé dnes odsouhlasili celkový rozpočet ve výši 150 milionů korun.

Hlavním bodem má být expozice s názvem CS EXPO 2018. Zabere dva pavilony a jejím cílem je připomenout úspěchy československého průmyslu za posledních 100 let.

Příští rok budou totiž hned dvě vzájemně propojená výročí. V roce 1928 byl zahájen provoz brněnského výstaviště a první akcí byla tehdy obří Výstava soudobé kultury, která ukazovala úspěchy mladého desetiletého Československého státu v oblasti průmyslu, designu, strojírenství a podobně.

Byla to tehdy v podstatě oslava 10. výročí Československa. Expozice, kterou výstaviště připravuje na příští rok, má plnit podobnou funkci - jen po 100 letech.

„Je to opravdu EXPO, což je koncept stojící na pomezí mezi veletrhem a výstavou, není to ani muzejní expozice, není to ani klasický veletrh, kde bychom prodali metry čtvereční a nechali každého, ať si tam udělá, co chce. Chceme, aby to mělo jednotný koncept, ten koncept navrhl designér Petr Novague, se kterým spolupracujeme i na celém vyznění té výstavy,“ upřesnil mluvčí BVV Jiří Smetana.

Kdo celkový rozpočet ve výši 150 milionů korun zaplatí, zatím není jisté. V ideálním případě chce brněnský magistrát získat dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj. Podle brněnského primátora Petra Vokřála z hnutí ANO projevila zájem o akci i slovenská strana.

Vlády České i Slovenské republiky by se měly sejít na společném jednání letos v září. Vedení Brna věří, že oba státy tuto veletržní akci podpoří. Pokud by se tak nestalo, budou brněnští politici hledat jiné - finančně méně náročné řešení, které by zaplatili jenom z městského rozpočtu.

Dnes zastupitelé odsouhlasili, že celkem z městské kasy dají na akci maximálně 50 milionů korun.

autor: jel
Spustit audio