Otužilci plaváním v Dyji vzpomněli na oběti železné opony

18. prosinec 2011

Otužilci si v sobotu přeplaváním řeky Dyje u Břeclavi připomněli 4. výročí vstupu České republiky do Schengenského prostoru. Do vody u zámečku Pohansko ponořily více než čtyři desítky plavců.

Cíl byl na rakouské straně hranice v lesích u obce Bernardsthal. Samotnému plavání předcházel krátký pietní akt, při kterém si sportovci připomněli památku těch, kdo zahynuli při útěku z totalitního Československa.

„Někdo by řekl, jak je dneska špatné počasí, my říkáme, že je krásně slunečno a studená voda. Voda má 2 stupně Celsia,“ komentoval počasí jeden z pořadatelů Michal Mucha z TJ Haná Prostějov.

Otužilci plavali asi 900 metrů. Celkem se plavání z České republiky do Rakouska zúčastnilo 43 lidí. Kromě Čechů chladnou vodu v Dyji okusilo také 12 Slováků, jeden Rakušan a jeden zástupce Velké Británie. Mezi nimi i čtyři ženy

„Účast je rekordní. Počítali jsme, že plavců bude víc, ale asi je odradilo včerejší nepříznivé počasí, přesto jsme spokojení,“ řekl Milan Vojta z druhého pořádajícího Klubu Nautilus Břeclav.

Nepříjemný byl nízký stav vody, takže někteří plavci si odnesli malé oděrky. První byl v cíli přemožitel kanálu La Manche Petr Mihola z Brna. Akce nejen sportovní, ale i pietní charakter.

„Dávali jsme věneček na památku těch, kteří se v letech 1948 až 1989 nemohli volně pohybovat na území jiného státu. Ti, kteří utíkali vodní cestou, utonuli, anebo byli zastřeleni a na ně jsme dnes vzpomněli,“ dodal Michal Mucha.

autor: gaj
Spustit audio