Ovce a kozy zvedají náladu seniorům v břeclavském domově

Už téměř měsíc dělají klientům Domova seniorů v Břeclavi společnost kozy a ovce. Na zahradě pro ně nechalo vedení domova vybudovat malý výběh, dva beránci, koza a kozel se rychle stali místními celebritami.

Břeclavský domov seniorů slaví úspěch s netradiční formou zooterapie. Nechal na zahradě zbudovat výběh pro kozy a ovce kamerunské, kam je můžou senioři chodit krmit a pečovat o ně.

Tráví tak mnohem více času venku a ve svých vzpomínkách se často vrací do dětství. Zájem o kontakt s novými zvířecími sousedy je obrovský.

Na zahradě Domova seniorů v Břeclavi bydlí ovce a kozy.

„Pojď sem Rozárko,“ volá osmdesátiletá Marie Šošková, která v místním domově bydlí asi dva roky. „Tady mě to vzpružilo, že sem chodíme, dáváme jim žrát. Máme se dobře,“ hodnotí nové obyvatele zahrady Šošková.

Ohrádka je spíš symbolická, kozám neklade velké překážky a brzy asi uvnitř neudrží ani ovce. „Když přijdu v sedm hodin otvírat branku, kozy už jsou většinou venku, ale ovečky zatím ještě přeskočit neumí,“ konstatuje aktivizační pracovnice Kateřina Hdrdličková, která tady má na starosti program volného času.

Na zahradě Domova seniorů v Břeclavi bydlí ovce a kozy.

„Zdá se mni to jako úžasná věc, protože se senioři tady zaradují a jdou do zahrady. Z toho máme největší radost, protože do zahrady chodívali hodně málo, ale teď jsou tady skoro pořád,“ pochvaluje si Hrdličková.

„Velice dobře na to reagují i návštěvy. Přivezou klienty třeba do zahrady na vozíku, v momentě jsou u nich kozy nebo ovečky. Když dojedou s vnoučaty, tak je to tady prostě baví,“ vysvětluje ředitel domova David Malinkovič s tím, že brzy přibydou další dvě kůzlátka.

Vybudováním výběhu vedení domova odstartovalo revitalizaci zahrady, která by měla být hotova už příští rok.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio